Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läckbergs kampanj var inte särskilt djärv

FÄNGSLAD. Den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai har fått ett tioårigt fängelsestraff i Kina. Han drev en framgångsrik bokhandel i Hongkong, specialiserad på litteratur som var misshaglig för de kinesiska kommunistledarna, men kidnappades av kinesiska agenter i Thailand 2015.Foto: ANGELA GUI / PRIVAT
Författaren Camilla Läckberg.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Adlibris anklagades för att påminna om Sovjet när sajten nyligen bytte alla bokomslag på startsidan mot ett enda – Camilla Läckbergs ”Vingar av silver”.

Kurdo Baksi och Grethe Rottböll tycker att nätbokhandeln ska göra ett helt annat experiment.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Vi är många som är förvånade över Adlibris senaste ”försöksverksamhet”. Att få en redan bästsäljande författare att sälja ännu mer känns inte som något djärvare experiment i dessa corona-tider. Däremot börjar man fundera över företagsamhet och marknadsintressen. Varje bransch kräver sitt kunnande och har sina kännetecken. För bokhandeln vittnar god branschkännedom om att bära och vara medveten om litterär bredd och mångfald.

Så här såg det ut på Adlibris sajt i förra veckan.

Förlagen, särskilt de mindre, kämpar i motvind. Utgivningar skjuts upp, bokreleaser uteblir, biblioteken minskar sina inköp och bokförsäljningen minskar.

Det får konsekvenser inte bara för enskilda författare och översättare utan också just för den litterära mångfalden. Och för det offentliga samtalet.

Det om något är värt ett försök.

Men Adlibris experiment behöver inte sluta här. Lyssna och ta till er av kritiken. Utvärdera försöket genom att också pröva motsatsen. Hur skulle det vara om man för en dag gav röst åt en författare, en fängslad poet som inte haft möjligheten att vare sig sälja sina ord eller ens skriva ner dem på papper, men som tack vare förlaget Kaunitz-Olsson nu finns utgiven i bokform? 

Varför inte stödja den hotade yttrandefriheten runtom i världen genom att låta Gui Minhais diktsamling ”Jag ritar en dörr på väggen med mitt finger” bli nästa storsäljare för en dag?

Det om något är värt ett försök.

 

Av Grethe Rottböll

Grethe Rottböll är ordförande i Sveriges författarförbund.

Av Kurdo Baksi

Kurdo Baksi är journalist och författare.

Manifestation den 4 maj för Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Grethe Rottböll läste en av hans dikter.Foto: JESSICA GOW/TT
Kurdo Baksi arrangerade manifestationen.Foto: ALEX LJUNGDAHL