Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Kvinnor döljer sig för att visa underkastelse"

<p>Burkini och bikini.</p>
Foto: Agence/Bestimage / STELLA PICTURES
<p>Per Wästberg.</p>
Foto: Cornelia Nordström
<p><a href="http://www.expressen.se/kultur/nej-forbud-skapar-inte-mer-harmoni/" target="_blank">Shora Esmailian anklagade (24/9)</a> Per Wästberg för att blunda för islamofobin i den franska politiken.</p>
Foto: José Figueroa

Svenska Akademiens Per Wästberg förklarar sin syn på burkinin efter Shora Esmailians kritik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Framväxten av parallella samhällen måste hejdas och förvandlas till en gemenskap. Burkinin är en symbol likt den svenska eller amerikanska flaggan. Som en replik i en karikatyr i Le Monde: "Låt min fru vara fri att klä sig som jag bestämmer."

Spinoza lär ha skrivit: "Slavarna förlorar allt i sina bojor, till och med önskan att bli fria från dem."

Ingen man har rätt att vara slav, ingen kvinna har rätt att vara underkastad.

Burkinin är mindre en fråga om laïcité än om jämställdheten mellan könen, och indignationen har att göra med det snarare än med religion. Burkinin har avsiktligt lånat sitt namn av burkan. Den uttrycker inte bara lusten att gå till stranden (vilket ingen förbjudit) eller betonandet av en religiös frihet (som inte heller åberopats) utan den uttrycker kvinnornas underkastelse under mannens, faderns, broderns förmyndarskap.


LÄS MER: "Vänstern blundar för det radikala islam"

Burkinin signalerar underkastelse

Essäisten Céline Pina, tidigare rådgivare i socialistpartiet: "Burkinin är inget oskyldigt plagg som man tar på sig efter önskan. Den är en sexistisk symbol med det politiska budskapet att kvinnorna är orena och måste dölja sin kropp. En vägran att jämställa kvinnorna på grund av deras kön såsom rasismen vägrar jämställa på grund av hudfärg."

Medan bikinin kan ses som ett emblem för samhällen som i första hand värderar individen, står burkan för den kollektiva anpassningen. Burkinin låtsas vara blygsam och modest genom att inte framhäva kroppen, men den är det motsatta: den fungerar som en signal. Kvinnor i burkini döljer sig för att markera sin underkastelse och sin separation från det övriga samhället. De visar var de hör hemma, i en patriarkalisk värld.

Vissa feminister har gått till strid mot rasismen och glömt att angripa bristen på likställdhet mellan könen. Samtidigt har kvinnor i Iran med risk för livet publicerat foton av sina huvuden utan duk. I Europa där de har lyxen att leva fritt väljer många att skaffa sig mindre frihet.


Per Wästberg

kulturen@expressen.se


Per Wästberg är författare och ledamot av Svenska Akademien. Han lever periodvis i Frankrike.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.