Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvantfysiken och den gränslösa dumheten

Helena Granström.Foto: Elin Strömberg
Odödliga citat av Albert Einstein.

Kvantfysiken öppnar för en mängd otroliga scenarier – men inget av dem kan bota ebola.

Författaren och fysikern Helena Granström reder ut begreppsförvirringen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

För den som vill skänka vetenskaplig tyngd åt sina vidlyftiga spekulationer om tillvaron är kvantfysik ett givet nyckelbegrepp. Denna framgångsrika fysikaliska teori beskriver hur materiens minsta beståndsdelar kan befinna sig på många platser samtidigt, uppträda som partiklar i vissa sammanhang och vågor i andra och dessutom utöva ögonblicklig påverkan på varandra även om de befinner sig på var sin sida av solsystemet.

 

LÄS MER: Schrödingers katt och samtidens faktaförakt

Kvantfysikens möjligheter

Kvantfysiken ger oss dessutom skäl att tro att tillvaron oupphörligt förgrenar sig i parallella universum, i vilka alla olika möjligheter för våra liv och andra skeenden realiseras. Detta skriver jag inte för att jag har för avsikt att tjäna grova pengar på att skriva en bok om hur man med kvantfysikens hjälp kan tänka sig fri från ebola – utan för att det faktiskt är sant, vilket varje seriös fysiker kan intyga. Därav kan man dra slutsatsen att det är utmanande att låta mer oseriös än en seriös fysiker, men några som definitivt har lyckats är författarparet Titti Nordieng och Mikael Säflund, som ligger bakom den bästsäljande boken ”Livet med kvantfysiska glasögon”.

 

LÄS MER: Professor sågar den hyllade boken

Ett passande citat

Man skulle kunna säga att det är i detaljerna det avgörs: En elektron uppträder ibland som en våg och ibland som en partikel, vilket dock inte medför att ”vi styr verkligheten med vår medvetna observation och tankar”. Det finns icke-lokala kvantmekaniska effekter som möjliggör omedelbar växelverkan över godtyckligt långa avstånd – men sådan överför ingen information, och innebär med stor säkerhet inte att ”människans känslor direkt påverkar levande DNA oavsett avstånd”.

En annan kunskap som varje väl skolad fysiker besitter är att det finns ett Einstein-citat för varje tillfälle. Jag tror mig ha funnit det mest passande för situationen: ”Endast två saker är oändliga: universum och mänsklig dumhet, men när det gäller universum är jag

i

n

t

e

h

e

l

t

s

ä

k

e

r

.

"

 

FOTNOT. Helena Granström har en magisterexamen i teoretisk fysik och en licentiatexamen i matematisk fysik.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.