Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kusiner i ruiner

FISKAR I GRUMLIGA VATTEN. Folkliga barnboksförfattarna Anders Jacobsson och Sören Olsson gödslar med fördomar i sociala medier.Foto: Sven Lindwall
I dag är Anders Jacobsson och Sören Olsson mera reaktionära än roliga. Gunilla Brodrej kommenterar en ned-släckt blogg och ett twitterinlägg.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I går, efter vårt avslöjande om främlingsfientliga inlägg på Anders Jacobssons blogg, släcktes den ner.
I förrgår deltog Anders Jacobsson och hans författarkollega tillika kusin Sören Olsson i SVT:s Debatt. Inte för att debattera invandring utan i den efterföljande diskussionen om ängslig barnboksutgivning - förlagen censurerar bort lättöl och pinuppor från bilderböcker.
Sörens och Anders bidrag till den frispråkiga utgivningen exemplifierades med julkalenderklippet där Håkan Bråkan tar Maria Bonnevie på brösten. Författarduon är nöjd med att detta är det mest anmälda inslaget till Granskningsnämnden efter SVT:s valstugereportage. De gillar att få smisk av mamma.
Vad de gång på gång skildrar i sina böcker är egentligen samma Svenne banan med anpassningssvårigheter. Oavsett om det är klantiga Rudolf, kåta Bert eller tjejtjusaren Sune. Vi har haft en del roligt med dem alla, men det är väldigt många julkalendrar sedan.

Sören och Anders
är nu snarare reaktionära än roliga. I barnboksverkstan, på bloggar och i krönikor fortsätter de med varierande resultat att ge sitt naivt skruvade perspektiv på en knasig värld. Nu senast blev det heltokigt.
Jacobsson tycks finna bränsle till sin politiskt inkorrekta och främlingsfientliga brasa i de orättfärdigheter han mötte som barn. I Debatt berättar han hur Ville, Valle och Viktor indoktrinerade honom i irrläror om kapitalets skuggsidor: Han trodde att svenska direktörer kedjade fast sina arbetare och tvingade dem att jobba utan lön. Jacobsson är upprörd. Han "spyr över kladdiga fingrar från överheten" när det gäller kultur. I sin blogg kritiserade han en annan sorts överhet, ett system som skyddar ensamkommande flyktingbarn och som försöker ha en dialog med muslimska grupper.
Anders kollega Sören Olsson har en mer sökande hållning på sin blogg. Där återger han bland annat några ungars storögda kommentarer på kvinnor i burka: "Mamma, är det möhippa? Det var det inte. Tror jag. I så fall den tråkigaste möhippa jag någonsin sett. Inget party alls."

Olsson fortsätter självkritiskt att beskriva sin egen barndoms fördomar om svarta och homosexuella. "Det är egentligen ganska groteskt att det än i våra dagar finns så många fördomar och rädslor för människor som är annorlunda". På sin Twitterstatus i onsdags talade han dock indirekt ur skägget genom att länka till en lång drapa på sajten Politiskt inkorrekt, en tummelplats för sverigedemokrater. Texten handlar om hur man kan fuska till sig permanent uppehållstillstånd. "Oerhört intressant", kommenterar Sören.
Som bloggaren Boom skrev i går: Nu förstår man varifrån de fick namnet Bert.

LÄS MER HÄR!