FISKAR I GRUMLIGA VATTEN. Folkliga barnboksförfattarna Anders Jacobsson och Sören Olsson gödslar med fördomar i sociala medier. Foto: Sven Lindwall
FISKAR I GRUMLIGA VATTEN. Folkliga barnboksförfattarna Anders Jacobsson och Sören Olsson gödslar med fördomar i sociala medier. Foto: Sven Lindwall

Kusiner i ruiner

Publicerad
Uppdaterad
I dag är Anders Jacobsson och Sören Olsson mera reaktionära än roliga. Gunilla Brodrej kommenterar en ned-släckt blogg och ett twitterinlägg.
I går, efter vårt avslöjande om främlingsfientliga inlägg på Anders Jacobssons blogg, släcktes den ner.
I förrgår deltog Anders Jacobsson och hans författarkollega tillika kusin Sören Olsson i SVT:s Debatt. Inte för att debattera invandring utan i den efterföljande diskussionen om ängslig barnboksutgivning - förlagen censurerar bort lättöl och pinuppor från bilderböcker.
Sörens och Anders bidrag till den frispråkiga utgivningen exemplifierades med julkalenderklippet där Håkan Bråkan tar Maria Bonnevie på brösten. Författarduon är nöjd med att detta är det mest anmälda inslaget till Granskningsnämnden efter SVT:s valstugereportage. De gillar att få smisk av mamma.
Vad de gång på gång skildrar i sina böcker är egentligen samma Svenne banan med anpassningssvårigheter. Oavsett om det är klantiga Rudolf, kåta Bert eller tjejtjusaren Sune. Vi har haft en del roligt med dem alla, men det är väldigt många julkalendrar sedan.

Sören och Anders
är nu snarare reaktionära än roliga. I barnboksverkstan, på bloggar och i krönikor fortsätter de med varierande resultat att ge sitt naivt skruvade perspektiv på en knasig värld. Nu senast blev det heltokigt.
Jacobsson tycks finna bränsle till sin politiskt inkorrekta och främlingsfientliga brasa i de orättfärdigheter han mötte som barn. I Debatt berättar han hur Ville, Valle och Viktor indoktrinerade honom i irrläror om kapitalets skuggsidor: Han trodde att svenska direktörer kedjade fast sina arbetare och tvingade dem att jobba utan lön. Jacobsson är upprörd. Han "spyr över kladdiga fingrar från överheten" när det gäller kultur. I sin blogg kritiserade han en annan sorts överhet, ett system som skyddar ensamkommande flyktingbarn och som försöker ha en dialog med muslimska grupper.
Anders kollega Sören Olsson har en mer sökande hållning på sin blogg. Där återger han bland annat några ungars storögda kommentarer på kvinnor i burka: "Mamma, är det möhippa? Det var det inte. Tror jag. I så fall den tråkigaste möhippa jag någonsin sett. Inget party alls."

Olsson fortsätter självkritiskt att beskriva sin egen barndoms fördomar om svarta och homosexuella. "Det är egentligen ganska groteskt att det än i våra dagar finns så många fördomar och rädslor för människor som är annorlunda". På sin Twitterstatus i onsdags talade han dock indirekt ur skägget genom att länka till en lång drapa på sajten Politiskt inkorrekt, en tummelplats för sverigedemokrater. Texten handlar om hur man kan fuska till sig permanent uppehållstillstånd. "Oerhört intressant", kommenterar Sören.
Som bloggaren Boom skrev i går: Nu förstår man varifrån de fick namnet Bert.

LÄS MER HÄR!
Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag