Kungen vill ändra Svenska Akademiens stadgar. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNKungen vill ändra Svenska Akademiens stadgar. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungen vill ändra Svenska Akademiens stadgar. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Katarina Frostenson slapp uteslutning när Svenska Akademien röstade. Orsaken till omröstningen var bland annat att hennes make Jean-Claude Arnault anklagas för sexövergrepp och för att ha spritt uppgifter om Nobelpristagare. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABKatarina Frostenson slapp uteslutning när Svenska Akademien röstade. Orsaken till omröstningen var bland annat att hennes make Jean-Claude Arnault anklagas för sexövergrepp och för att ha spritt uppgifter om Nobelpristagare. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Katarina Frostenson slapp uteslutning när Svenska Akademien röstade. Orsaken till omröstningen var bland annat att hennes make Jean-Claude Arnault anklagas för sexövergrepp och för att ha spritt uppgifter om Nobelpristagare. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Peter Fröberg Idling, författare. Foto: ANN JONASSONPeter Fröberg Idling, författare. Foto: ANN JONASSON
Peter Fröberg Idling, författare. Foto: ANN JONASSON
Kerstin Brunnberg, journalist. Foto: ANN JONASSONKerstin Brunnberg, journalist. Foto: ANN JONASSON
Kerstin Brunnberg, journalist. Foto: ANN JONASSON
Kultur-Expressen leds av Karin Olsson, kulturchef. Foto: OLLE SPORRONGKultur-Expressen leds av Karin Olsson, kulturchef. Foto: OLLE SPORRONG
Kultur-Expressen leds av Karin Olsson, kulturchef. Foto: OLLE SPORRONG

Bestämmer kungen verkligen över Svenska Akademien?

Publicerad

Kollapsar Svenska Akademien? Det är frågan som hela Kultursverige ställer sig just nu. 

I veckans Kultur-Expressen nystar Karin Olsson i härvan med hjälp av författaren och juristen Peter Fröberg Idling och journalisten Kerstin Brunnberg.

Under onsdagen sa Kung Carl Gustaf att han vill se över Svenska Akademiens stadgar.

– Jag ställer mig frågande till vilka grunder han gör det här. Det finns inget i regeringsformen om att han får bestämma över Svenska Akademien, det står heller inget i stadgarna, säger Peter Fröberg Idling.

Kerstin Brunnberg, som har lång chefserfarenhet inom medie-och kulturlivet, påpekar att det är farligt att Akademien öppnar för att andra lägger sig i.

– Vi behöver många självständiga, oberoende institutioner och aktörer, och det riskerar man nu.

Peter Fröberg Idling tycker att det är tydligt att Katarina Frostenson har brutit mot stadgarna, eftersom hon "gått heder och ära emot" och läckt information.

– Här är en person, eventuellt flera, som brutit mot stadgarna, och då åker man ut i den här församlingen.

 

Se programmet i spelaren ovan.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag