Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kulturskaparna har varit en homogen grupp"

Lagledarna i "Kultufrågan Kontrapunkt": Ebba Witt-Brattström, Rickard Söderberg, Monica Dominique och Peter Apelgren. Foto: SVT
Ella Petersson och Eva Beckman leder SVT:s nygamla folkbildningsprogram "Kulturfrågan Kontrapunkt". Foto: SVT

SVT svarar på Johanna Lazcanos kritik mot det nya frågesportsprogrammet "Kulturfrågan Kontrapunkt".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

"Kulturfrågan Kontrapunkt" är en hommage till Sten Bromans klassiska program från 70-talet. I den moderna versionen har vi breddat frågesporten från att enbart handla om klassisk musik till att även omfamna litteratur och konst genom historien. Det är alltså ett bildande underhållningsprogram om klassisk kulturhistoria. Säkert skulle man även kunna producera ett lika intressant program om samtidskultur, Johanna Lazcano har många bra förslag på hur ett sådant skulle kunna utformas, men det var alltså inte syftet med just den här programserien.

Vad gäller kulturhistorien förstår säkert de flesta utmaningen i att de klassiska tonsättarna, konstnärerna och författarna var en osedvanligt homogen grupp; kort sagt var de nästan uteslutande av manligt kön och europeisk härkomst. Redaktionen har arbetat målmedvetet för att i så stor utsträckning som möjligt väga upp den här obalansen, inte minst har vi lyft fram ett stort antal bortglömda kvinnliga kulturskapare, och även problematiserat den i de olika frågorna och svaren.

Våra tävlande i första säsongen är i vissa fall utövande kulturarbetare men framförallt är de nördar på sina respektive områden; detaljälskande docenter, professorer och andra experter som vi är glada över att få presentera för tittarna. Att vara en ”idiotsäker publikfavorit” är absolut inte något negativt i våra ögon.

 

Christina Hill

Christina Hill är programchef för fakta och underhållning på SVT.

 

Läs Johanna Lazcanos recension: Varför så unket, SVT? 

 

SVAR DIREKT:

Den klassiska kulturhistorien är inte bara patriarkal utan även kolonial. Så visst stämmer det att samtidens konstnärer var manliga och vita. Det hade kanske känts fräscht att problematisera det på något sätt. Men om SVT vill göra ett kulturprogram i konservativ anda så är det inget fel med det. (Kulturen måste inte vara vänster.) 

Min verkliga kritik rör snarare programmets medverkande, och där hittar jag inget svar från Hill. Menar man att det inte finns kulturexperter med utomnordisk bakgrund? Eller var det så att man inte letade? 

Det är en stor miss av SVT att försitta möjligheten att uppdatera synen på svensk kulturexpertis, inte minst i de kulturella finrummen. Som framgår av min lista råder det ingen brist på kompetens. Många av våra just nu bästa författare och dramatiker är svenskar med rötter i andra delar av världen. Det är sant att urvalet inte är lika stort när det kommer till exempelvis klassisk musik. Det finns en anledning till det som bland annat grundar sig i traditioner. Desto viktigare att SVT tar sitt demokratiska uppdrag på allvar och bidrar till att alla svenskar känner sig välkomna i alla rum. 

 

Johanna Lazcano

Johanna Lazcano är skådespelare och skribent på Expressens kultursida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!