Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kulturministern, vad vill du med Facebook?

Emanuel Karlsten tycker att kulturministern lägger ut dimridåer. Foto: Ylwa Yngvesson
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Pelle T Nilsson / FOTO: PELLE T NILSSON/IBL/IBL

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) undviker att svara på vad hon menade med sitt uttalande om "ingrepp i friheter".

Krönikören Emanuel Karlsten frågar sig vad hennes Facebookutspel egentligen innebär.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jag antar att jag har fått en försmak på politisk debatt. Istället för att diskutera en sakfråga, lägger man en dimridå av missförstånd och smiter ut bakvägen.

Jag tänkte att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke skulle förstå min – såklart – extrema liknelse i en GP-krönika. När jag skriver "När blev vi Nordkorea?" gör jag det retoriskt. Retoriskt eftersom det är självklart att Sverige varken är eller vill bli Nordkorea. Retoriskt eftersom kulturministern just uttryckt något som hörde hemma i motsatsen till en demokrati - det vill säga Nordkorea.

Alice Bah Kuhnke varnade tydligt att om Facebook inte kommer tillrätta med hatet kan "ingrepp i friheter och möjligheter" ske. Jag hade hoppats att hon ville reda ut det, eftersom det är ett uttalande knappast värdigt en demokrati. Istället behöver jag nu försvara mig eftersom kulturministern påstår att jag sagt att hon "vill ha det som Nordkorea".

 

LÄS MER: "Sociala medier är ingen rättslig frizon"

Förvirrat från kulturministern

Är det så här debatter förs? Kasta en rökbomb och smit ut bakvägen? Ingenstans i sin debattartikel förklarar kulturministern hur hon tänker utföra sina "ingrepp". Istället ger hon exempel om lagstiftning mot hatbrott. Som att lagen var problemet. Som att den skulle göra så att färre använde internet för att spy ut hat.

Allra mest förvirrande är att kulturministern avslutar med att skriva "Alla ska kunna delta i det demokratiska samtalet, inte bara ledarskribenter och krönikörer."

Det är ju exakt det som du hotade, det var ju detta som krävde din förklaring: hur ska ingreppen i "friheter och möjligheter" ske? Har du några tankar? Och varför greppar du efter sådana ord?

Tror du att hat handlar om ett internet som måste botas? Kan det vara så att Facebook snarare är ett symptom på ett samhälle som inte mår bra?

Kulturministern, du bjöd in mig för att få höra mer från dig om hur förtryck fungerar på riktigt. Det hör jag gärna. Kanske vill du då också berätta om hur Facebookförbud ska komma tillrätta med sådant förtryck.

För det har du ännu inte förtydligat.

 

LÄS MER: "Många ser att det har gått över gränsen"

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter

 

Emanuel Karlsten

Kulturen@expressen.se

Emanuel Karlsten är journalist och krönikör i GP.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!