KULTURDEBATT. ”När det är en ren falsk desinformation eller propaganda då kan det röra sig om falsk information.”
En dubbelnegation i ett cirkelresonemang är det lätt att göra sig lustig över om det inte vore för att det handlar om en regeringsföreträdare som slirar när det gäller yttrandefriheten.
I bland annat Ekot blandar kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) bort korten. Falsk information jämställer hon med ”olaga hot eller annat man gör via medierna så yttrandefriheten är inte total”.
Yttrandefriheten har sina gränser. Vissa yttranden som olaga hot är straffbara. Men att försöka göra falsk information, rykten, desinformation till yttrandefrihetsbrott låter sig inte förenas med grunderna för vårt statsskick. Syftet med regleringen i regeringsformen och yttrandefrihetsgrundlagarna är att även udda, bisarra tankar och uppfattningar ska få komma till uttryck. Oavsett om det handlar om djävulsdyrkan och Putinbeundran, vaccinskepticism och pacifism, demokratiförakt och att jorden är platt, eller vad det kan vara som ska få komma till uttryck.
Friheten att utan hinder från det allmänna få ge hals ”gäller var och en”.
En grundläggande rättsprincip i Sverige är också att enskilda endast ska kunna ställas till svar för sina gärningar och yttranden. När det gäller yttrandefriheten gäller ett absolut förbud för det allmänna att i preventivt syfte ingripa mot någon som man antar eller kan befara kommer att ge uttryck för straffbara yttranden. Det brukar beskrivas som ett censurförbud.
Friheten att utan hinder från det allmänna få ge hals ”gäller var och en”. Till var och en räknar kulturministern fria ryska medier men inte ryska statsmedier som bedriver desinformation. Kulturministern förklarar att regeringen står bakom EU:s ministerråd att göra undantag från förordningen om nätneutralitet för Sputnik och Russia Today.
Regeringen och dess myndighet har inte och kan inte besluta att blockera Sputnik och RT. Men Gustafsdotters signal till svenska internetoperatörer är tydlig, blockera ryska statsmedier. Telia har hörsammat uppmaningen och lytt. Medan Bahnhof står emot och i stället för att blockera har företaget i nätneutralitetens namn startat ett ryskspråkigt nyhetsprogram om kriget i Ukraina som riktar sig till en bred publik i Ryssland.
Enligt ministerrådet påverkar uppmaningen att blockera Sputnik och RT inte medlemsstaternas möjlighet och skyldighet att ”respektera de rättigheter, friheter och principer” i ”medlemsstaternas konstitutioner” samt följa EU:s rättighetsstadga om yttrandefrihet.
Det är illavarslande att kulturministern negligerar regeringsformens bestämmelser om yttrandefrihet, ”rätt att uttrycka tankar åsikter och känslor” och informationsfrihet, ”ta del av andras yttranden” som en del av den svenska konstitutionen.
Ministerns agerande har JO anmälts. Det kommer inte att leda till någon prövning där. Rätt instans är riksdagens konstitutionsutskott.
Av Nils Funcke
Nils Funcke är journalist och tryck- och yttrandefrihetsexpert.
Lägg ut: ”Kriget inifrån”
https://embed.radioplay.io?id=114106&country_iso=seMEDIEPODD. Magnus Falkehed om historien som skrivs i Kiev. Karin Olsson och Magnus Alselind diskuterar dråpet som tvingar UG att följa upp Lena Sundströms reportage och Jan Helin som middagssällskap.