Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kulturen kan inte vänta på ett vaccin

Grethe Rottböll.
Foto: Cato Lein / Sveriges författarförbund
Jonas Gardell.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Kulturminister Amanda Lind.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND

Grethe Rottböll efterlyser en tydligare plan i debatten om kulturens överlevnad under pandemin.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Författaren och dramatikern Jonas Gardell fick fart på debatten om kulturens roll i coronakrisens spår.

Att kultur inte bara är till för kulturutövare utan en självklar del av allas vår identitet och vårt pågående samtal om vårt människovarande torde vid det här laget vara oomstritt. För några år sedan gjordes en alldeles utomordentlig utredning ”Konstnär- oavsett villkor” som på ett djuplodande sätt belyser detta.

Ingen vill leva i en värld utan musik, teater, dans, konst eller litteratur om man inte är en förprogrammerad robot. Därför fick också kulturen precis som andra viktiga områden omgående stöd för att klara den akuta krisen.

Få i gång ett aktivt kulturliv snarast möjligt

Men precis som inom andra områden visade det sig efter ett tag hur dessa stöd slog. Vi vet nu att flera hamnade mellan stolarna och blev utan pengar. Detta påverkar självklart kulturutbudet, mångfalden och ytterst yttrandefriheten.

Att vi nu inför hösten så snabbt som möjligt reparerar de skadorna är nödvändigt om vi inte vill att viktiga röster tystnar. Men det är också avgörande att människor får mötas och ta del av kulturutbudet. Det är nödvändigt att konkret se över alla de möjligheter som står till buds för att få  igång ett aktivt kulturliv snarast möjligt. 

Att vänta på vaccin får inte vara den enda framkomliga vägen. Det är nu vi skaffar oss erfarenheter vi kan använda tills nästa pandemi knackar på dörren.

Därför behöver rekommendationerna bli mer detaljerade

Kan man besöka restauranger på ett mer eller mindre riskfritt sätt bör det självklart gå att sitta i en teatersalong eller lyssna till ett författarsamtal. Inte bara den enskilda kulturutövaren behöver ekonomiskt stöd utan även arrangörer som exempelvis biblioteken som ju sällan har mer än 50 personer på sina aftnar. De är viktiga mötesplatser runt hela landet. 

Vi behöver bidrag till lokaler med god ventilation. Bidrag till fler föreställningar eftersom publikantalet är mindre. Körsångare har andra behov än dansare. Det går inte att skapa generella regler. Varje konstområde har sina speciella förutsättningar. Därför behöver rekommendationerna bli mer detaljerade. Vi behöver täta samarbeten med smittskyddsläkare. Låt oss tillammans bli konkreta och ge oss tillgång de resurser som gör att vi kan utöva våra yrken.

Av Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund