Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kultureliten i svineribråk

Åsa Beckman. Foto: Peter Hoelstad
Ingen sa ifrån när han sa: Jag ska pissa dig i munnen så att du inte längre kan prata. I Kultur-Sverige kan män svina i konstens namn - och komma undan med det. Det skriver DN-recensenten Åsa Beckman och pekar ut författaren Stig Larsson.
- Ingen sa ifrån när han sa att han skulle pissa i min gom, säger hon.
- Struntprat. Jag håller inte på med sådana kinky grejer, säger Stig Larsson.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

Kulturbråk vi minns


När Expressenkrönikören Linda Skugge skrev i en recension att författaren Björn Ranelid rakade armarna och använde läppglans utbröt en intensiv debatt i medierna.

Efter att DN-recensenten Karolina Ramqvist
sågat Ulf Lundell skrev musikern ett argt brev där han undrade om hon kissat på sig.

Efter att teaterkritikern Leif Zern sågat en teateruppsättning på Dramaten såg Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm rött. Han skickade ett mejl till Zern där han kallade honom för idiot.

När en manlig chef på Kungliga operan skickade sexmejl till en kvinnlig anställd försvarades han av Operans vd/teaterchef Anders Franzén. Det var "hans latinska temperament som tog över". Skådespelaren Jessica Zandén skrev på debattsajten Newsmill om manliga skådespelare hon mött under sin karriär. Hyllade men också enormt självupptagna, ibland aggressiva, oförskämda egoister. Divor som kräver att världen rättar sig efter dem.

Sextrakasserier

Nu skriver Åsa Beckman i DN om fenomenet med excentriska män inom kultursfären som kommer undan med sextrakasserier, hån och självupptagenhet för att de anses vara genier.
Hon tar upp ett möte som hon hade med Stig Larsson efter att hon gett honom en dålig recension. Inför ett 50-tal medarbetare på DN:s kulturredaktion ska den kände författaren ha sagt: "Jag ska pissa dig i munnen så att du inte längre kan prata".

Symbolisk handling

- Han skulle nog ha gått hårt åt en manlig recensent också men nu vred han det ett varv till och sexualiserade situationen. Handlingen är symbolisk, säger hon.
Stig Larsson håller inte med. Stig Larsson. Foto: Ulla Montan
- Det jag sa var: Jag ska pissa er i munnen och då menade jag alla recensenter i rummet. För övrigt håller jag inte på med sådana kinky grejer. Varför skulle jag vilja göra det, säger han.
Åsa Beckman tycker att det är bra att frågan diskuteras.

"Rutten och murken"

- Idag finns en sund skepsis mot den manliga genikulten som jag tror är på utdöende. Den är rutten och murken, säger hon.
- Det säger hon bara för att det finns så få kvinnliga genier, säger Stig Larsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!