Åsa Beckman. Foto: Peter Hoelstad
Åsa Beckman. Foto: Peter Hoelstad

Kultureliten i svineribråk

Publicerad
Uppdaterad
Ingen sa ifrån när han sa: Jag ska pissa dig i munnen så att du inte längre kan prata. I Kultur-Sverige kan män svina i konstens namn - och komma undan med det. Det skriver DN-recensenten Åsa Beckman och pekar ut författaren Stig Larsson.
- Ingen sa ifrån när han sa att han skulle pissa i min gom, säger hon.
- Struntprat. Jag håller inte på med sådana kinky grejer, säger Stig Larsson.
När en manlig chef på Kungliga operan skickade sexmejl till en kvinnlig anställd försvarades han av Operans vd/teaterchef Anders Franzén. Det var "hans latinska temperament som tog över". Skådespelaren Jessica Zandén skrev på debattsajten Newsmill om manliga skådespelare hon mött under sin karriär. Hyllade men också enormt självupptagna, ibland aggressiva, oförskämda egoister. Divor som kräver att världen rättar sig efter dem.

Sextrakasserier

Nu skriver Åsa Beckman i DN om fenomenet med excentriska män inom kultursfären som kommer undan med sextrakasserier, hån och självupptagenhet för att de anses vara genier.
Hon tar upp ett möte som hon hade med Stig Larsson efter att hon gett honom en dålig recension. Inför ett 50-tal medarbetare på DN:s kulturredaktion ska den kände författaren ha sagt: "Jag ska pissa dig i munnen så att du inte längre kan prata".

Symbolisk handling

- Han skulle nog ha gått hårt åt en manlig recensent också men nu vred han det ett varv till och sexualiserade situationen. Handlingen är symbolisk, säger hon.
Stig Larsson håller inte med. Stig Larsson. Foto: Ulla Montan
- Det jag sa var: Jag ska pissa er i munnen och då menade jag alla recensenter i rummet. För övrigt håller jag inte på med sådana kinky grejer. Varför skulle jag vilja göra det, säger han.
Åsa Beckman tycker att det är bra att frågan diskuteras.

"Rutten och murken"

- Idag finns en sund skepsis mot den manliga genikulten som jag tror är på utdöende. Den är rutten och murken, säger hon.
- Det säger hon bara för att det finns så få kvinnliga genier, säger Stig Larsson.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag