Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kultur under censur

Tolerans är oryskt, enligt Putin.
Foto: Alexei Nikolsky

Stefan Ingvarsson ser Ryssland tysta sina konstnärer.

PUTINS RYSSLAND


Konstlivet och teatrarna i Rysslands storstäder har hittills varit en frizon för samhällsdebatten och en skrattspegel riktad mot den allt mer entoniga statliga propagandan. Men medan omvärldens blickar riktas mot östra Ukraina inleder Putins regim nu en parallell attack mot denna enklav av fri opinionsbildning.

Kulturministeriet i Moskva har föreslagit nya riktlinjer för allt offentligt kulturstöd med det klatschiga mottot "Ryssland är inte Europa" och som innebär att allt som anses främja "mångkultur" och "tolerans" förlorar sin finansiering. Ingen ska kunna hänvisa till konstnärlig frihet eller främmande identiteter för att rättfärdiga avsteg från traditionella ryska värderingar, menar förslaget. Här nämns familjen, nationen och etablerade andliga värden.


Kulturministeriet gör även bedömningen att öppenhet mot "främmande värderingar" leder till psykisk ohälsa som kommer till uttryck i "ökad kriminalitet, alkoholmissburk, självmord och drogberoende" och som i sin tur leder till "ett ökat antal föräldralösa och övergivna barn".

Takhöjden inom det ryska kulturlivet har varit särskilt betydelsefull sedan det fria organisationslivet blev kraftigt begränsat och förföljelserna av oberoende journalister trappades upp. Vissa bedömare har hävdat att det rentav var en medveten strategi från regimens sida att låta kulturen utgöra en tryckutjämnande ventil för politiskt missnöjda storstadsbor. Den tiden är hursomhelst slut nu.


Den 9 maj kommer Ryssland att fira "segern över fascismen" med sedvanliga parader av stridsvagnar och kärnvapenmissiler. Ordet fascism betyder mycket olika saker på de båda sidorna om den tidigare järnridån. I det postsovjetiska Ryssland har det förblivit synonymt med alla som motsatte sig sovjetmakten, vilket var långt fler än Nazityskland och deras direkta allierade.

Att antifascism skorrar falskt i ett land som just satt sig för att motarbeta mångkultur och tolerans är något som landets kulturskapare hade kunnat uppmärksamma. Innan makten började sätta munkavle även på dem.

På nätet hurrar högerextremister världen över som fått en allt tydligare idol i Moskva.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.