Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karin Olsson: Ordet 'kultur' får inte kapas

Pristagarna.Foto: Sven Lindwall
<p>Negar Josephi, Clara Törnvall och Jackie Jakubowski gör entré på gårdagens fest.</p>Foto: Evelina Carborn Exp

Karin Olsson gratulerar kulturpristagarna och vill inte att k-ordet kapas för att stämpla folkgrupper.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Ordet "kultur" får de flesta av oss att tänka på musik, teater, dans, konst eller litteratur. På upplevelser som bildat eller roat oss, komplicerat världen eller förklarat den, genom att skänka oss ett språk för ett tillstånd som vi inte själva har förmått att definiera.

Pristagarna på Expressens kulturfest på Nalen i går gör just detta, alla på sitt sätt.

Lena Endre genom sin precision på scen, med ett register från den mörkaste dramatik till uppsluppen komedi. Sara Granér med sin kompromisslösa samtidssatir, Frida Nilsson med en gnistrande sagovärld och Ebba Witt-Brattström med den folkbildande och feministiska kulturkritik som hon har bedrivit – i decennier.

Glädjefyllt tomtebloss

Och den som inte någon gång har känt tillvaron glöda av Håkan Hellströms musik måste ha ett hjärta av sten.

Vi lever i en tid när allt fler tycks vilja kidnappa k-ordet till att mest handla om folkgrupper som man anser icke önskvärda. Inte minst då fyller konsten en oundgänglig funktion, som motstånd till förenklingar och avhumanisering, eller helt enkelt som ett glädjefyllt tomtebloss i mörkret.

I går firade Expressen fem lysande kulturskapare, vars insatser vi svårligen kan klara oss utan. Stort grattis, till dem och till oss!

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.