Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kul, men som konst fungerar det inte

Nils Forsberg.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

I över 20 år har Mats Bigert och Lars Bergström gjort konst av klimatet.

Nils Forsberg ser en duo som skämtar lite för mycket.

KONST | RECENSION. Noshörningen har blivit rostigare sedan jag såg den sist, när Mats Bigert och Lars Bergströms ”Klimatkamrarna” turnerade landet runt och 1994 nådde Umeå. Två decenniers miljöpåverkan sätter spår.

Då var risken för global uppvärmning något som universitetsstadens stigande akademiska stjärna, idéhistorikern Sverker Sörlin, möjligen tog upp på föreläsningar. 

Nu, när konstnärsduon sammanfattar (eller återvinner) 30 års arbete tillsammans med en stor utställning på Artipelag, är deras intresse för väder och vind helt i fas med tiden.


LÄS MER – Anna Hellgren: Naturen struntar fullständigt i människans överlevnad

Tom Tits

Två av de fem klimatkamrarna är med, den med blåst och så den med 100 procents luftfuktighet, där noshörningen står och korroderar. I ett konstnärskap med många gestaltningar av idéer och teorier men färre iscensättningar av hur saker faktiskt känns, står de här rummen för upplevelser av meteorologiska fenomen ut.

"Klimatkammare", uppförd 1994. Sedan dess har flodhästen långsamt korroderat i kammaren med 100 procents luftfuktighet.
Foto: OLOF WALLGREN / ARTIPELAG

Annars är det lite tekniskt museum, Tom Tits eller världsutställningsprojekt (Bigert och Bergström representerade också Sverige i Lissabon 1998) över deras produktion. 

Den tekniska nivån är hög, finishen perfekt, allt är uttänkt (duon verkar ha vetat exakt vad de håller på med ända sedan de började samarbeta på 1980-talet) och man lär sig saker man inte visste. Men som konst?

Ghostbusters

I dokumentationer av performance och aktioner går de runt i sina likadana overaller och ser ut som om Ghostbusters tagit kommandot över Nostromo i en ny Alien-film regisserad av Kraftwerk. 

Det är en pojkaktig ingenjörsglädje som gör att ett i sig storslaget projekt som ”Rescue blanket for Kebnekaise”, där konstnärerna besteg Sveriges högsta topp och täckte den med en räddningsfilt för att stoppa avsmältningen av glaciären, mer får tycke av studentupptåg än tragedi.

"Rescue blanket for Kebnekaise", 2016.
Foto: BIGERT & BERGSTRÖM / ARTIPELAG

Man har roligt när man ser Bigert och Bergström, och Stockholms samtliga skolklasser borde bussas ut till Hålludden för en temadag om klimatet. 

Men det är som att ämnet kräver en annan sorts allvar för att fungera som konst. 


LÄS MER – Kolet vi ärvde: Anna Hellgren läser Naomi Kleins "This changes everything" 



KONST

BIGERT & BERGSTRÖM

I stormens öga

Artipelag, Stockholm

Till 25/2


Nils Forsberg är konstkritiker och medarbetare på Expressens kultursida. 

Läs fler av Nils Forsbergs texter här.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.