Kroppsmoralen

TILLSAMMANS. PM Nilsson och Göran Greider sprang i går Greider-loppet i Stockholmsförorten Årsta.
Foto: Sara Strandlund

Att löpa långt och tillsammans är en protest mot västvärldens kortsiktiga tänkande.

PM Nilsson och Göran Greider möts i en politisk vision under Greider-loppet i Årsta.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Löpningen är en vänsterrörelse, säger Göran Greider och sätter stadigt den ena foten före den andra. Vi springer tillsammans i Greider-loppet, åtta kilometer runt Årstaviken i Stockholm och vi ligger lika stadigt sist. Folk hejar leende på oss och Greider hejar leende tillbaka. Shit, säger han i uppförsbackarna. Han har sprungit i två år nu och rasat i vikt men det är tungt.

Löparboomen i västvärlden ligger i perfekt fas med finanskrisen. Ju lägre tillväxt desto fler barfotalöpare och långlopp och svällande maratontävlingar. Att sätta den ena foten före den andra känns plötsligt som något värdefullt. Att springa långt när världen rids av kortsiktiga räddningspaket är att bygga något beständigt. En vänsterrörelse?

Att sitta stilla föder borgerliga tankar, säger han. Man avskärmar sig och träffar inte andra, degar ihop kroppsligt och själsligt. Dekadens. Orsaken till att arbetarrörelsen var så radikal berodde bland annat på kroppsarbetet. Att röra sig fysiskt öppnar sinnena och att röra sig fysiskt med varandra är en fantastisk gemenskap, förmodligen den mest uråldriga gemenskap människan har.


Alla som har kroppsarbetat med andra vet precis vad det är. Kroppar som rör sig bredvid varandra delar öde på ett sätt som inte går att undvika och det är en alldeles speciell stämning i luften, kraftfull och stolt.

Att 1 maj är en marsch är ingen slump. En demonstration kan stå stilla, men på 1 maj går de många människorna tillsammans längs gatan och det föder en gemenskap som inte finns när man står stilla. Egentligen borde man springa i 1 maj-tågen, göra dem till stadslopp.

Vi springer uppför trapporna till Liljeholmsbron. Shit! Han är mycket noggrann med att aldrig gå. Kroppsarbetets förutsättning är en stark disciplinering och hög moral. Inte vila utanför bestämda tider, inte ge upp.

Att springa långt är en planekonomi, en övning i hållbarhet. Du får inte överskrida den hastighet du har bestämt, du ska hålla ett jämt tempo, aldrig, aldrig börja gå, som en tung arbetsdag, en bestämd takt och den välförtjänta vilans sötma i slutet av dagen. Det är därför den övre medelklassen springer, säger han, den längtar efter kroppsarbete.

Men en vänsterrörelse? Att arbetarklassen inte rör sig är en tragedi. Fetman är direkt klassrelaterad, liksom all annan ohälsa som beror på dålig kondition. På samma sätt som kapitalismen förr slet ut kroppar i fabrikerna sliter den i dag ut kropparna med konsumtion av underhållning och dålig mat.

Arbetarklassen får återigen ta smällen fast på ett annat sätt och då liksom nu måste man organisera ett motstånd och tillsammans värna den egna kroppen.


Att motionera och vägra skräpmat är samma typ av motstånd som att begränsa arbetstider och ta strid om arbetsmiljön. Det handlar om att bokstavligen skydda sin kropp. Och det kräver samma typ av moralism. Arbetarrörelsen har alltid varit en skötsamhetskultur, annars skulle den aldrig ha lyckats.

Hur ska motståndet organiseras? Så här! Man sätter den ena foten före den andra och gör det tillsammans med andra. Shit!

Varje springande människa är en motståndsman. Varje långlopp en motståndsrörelse. Har du känt stämningen i luften inför Vasaloppet eller Stockholm Marathon?

Folk har tårar i ögonen av ren rörelse. De vet att de gör något stort tillsammans, det är bra och progressivt och förebådar den kommande vänstersvängen. När folk upptäcker att de kan ändra på sina liv genom att springa tillsammans kommer de vilja ändra på andra livsbetingelser också. Löpningen är lätt och självklar, barn kan springa, du har det inom dig, det är mänskligt och att ändra världens gång är lika självklart enkelt, det är bara propaganda att det skulle vara svårt.

Vi ligger sist eftersom alla ska med och ingen ska lämnas efter. I Greiderloppet är Göran Greider sist in i mål och han får rungande applåder i upploppet.

Han gratulerar vinnaren och sen äter vi varm korv och dricker öl. Vi har sprungit vänstervarv. Alla är glada.