Kritiktoppen – årets böcker och pjäser

Några av årets bästa kulturupplevelser stod bland andra Therese Bohman och Geir Gulliksen för.

Är du sugen på en ny bok men har svårt att välja – eller planerar du att gå på teater?

Här väljer Expressen Kulturs kritiker ut de bästa böckerna och pjäserna från hela 2016.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är hart när omöjligt att hålla koll på alla nya böcker som ges ut. För att inte tala om alla dessa pjäser som går upp på landets teatrar i tid och otid. Vad i detta kulturella överflöd är egentligen bra?

För att göra urvalsprocessen lite enklare väljer Expressen Kulturs kritiker varje månad ut ett antal böcker och pjäser du inte får missa. Nu när 2016 lider mot sitt slut har vi gjort en sammanställning av årets bästa böcker och föreställningar:


Geir Gulliksen.
Foto: Baard Henriksen / WEYLER

Boken "Berättelse om ett äktenskap" av Geir Gulliksen

"'Berättelse om ett äktenskap' är en skir, poetisk och mycket vacker bok om kärleken, dess upphörande och de spår den lämnar kvar. Direkt förfärligt blir det när Jon ser hur hans son spelar 'Sims' och i datorspelets pixelvärld försöker skapa ett substitut för sin krossade familj.", skriver Expressen Kulturs Jens Liljestrand.

LÄS MER: Drömmen om den lyckliga familjen


Ur "Flodskörden".

Boken "Flodskörden" av Simon Stålenhag

Expressen Kulturs Björn Barr skriver: "Ödesmättade, nästan fotorealistiska målningar där vardagen och fantastiken sömlöst överlappar varandra. Mer ofta än sällan hittar man också blinkningar till vår egen historia: stora mängder "vagabonder", robotar på flykt undan den ryska AI-pogromen, börjar plötsligt synas ute på Mälaröarna."

LÄS MER: Barndomsdrömmar från ett annat Sverige


Therese Bohman.
Foto: Theo Elias Lundgren

Boken "Aftonland" av Therese Bohman

"Stilistiskt för Bohman tankarna till Karolina Ramqvists sublima romaner om Karin. Det avklarnade språket har inte ett ord för mycket, den återhållsamma prosan undertrycker dramatiken, som därmed förstärks. Båda tecknar kvinnor som inte resonerar som den feministiska matrisen föreskriver. De är två av Sveriges just nu mest intressanta berättare.", skriver gästrecensenten Åsa Linderborg.

LÄS MER: Knivskarpt om den ofrivilliga ensamheten


Ur "Donna Juanita".
Foto: / FOTOGRAF PETRA HELLBERG KULTURHUSET STADSTEATERN

Pjäsen "Donna Juanita" på Kulturhuset Stadsteatern

Expressen Kulturs Jens Liljestrand skriver i sin recension: "När Donna Juanita har haft gruppsex (!) med ett halvdussin munkar (!!) i ett biktbås (!!!) sjunger hon sittande på golvet med mild röst "Att angöra en brygga", som erövrarinnans ömsinta hyllning till alla "fantastiska män", så vackert och så rätt att man bara gapar." 

LÄS MER: Gina Dirawi bjuder upp till en tangoklassiker


Malte Persson.
Foto: Sara Mac Key / BONNIERS

Boken "Om Ofissim" av Malte Persson

"Malte Persson skojar med ismer och konstnärligt positionerande, han skojar med biografskrivandet och med litteraturens högtravande sanningsanspråk, inte minst skojar han med poesin.", skriver gästrecensenten Jenny Aschenbrenner.

LÄS MER: "En hyllning till det omöjliga och onyttiga"


"Veckan före barnbidraget".

Boken "Veckan före barnbidraget" av Elin Johansson och Ellen Ekman

"Den 20 i varje månad kommer barnbidraget. Det finns familjer som kommer att få det stressigt med julklappshandlandet, för att inte tala om hur lång veckan före barnbidraget kommer att bli i mitten av januari, efter helgerna.
Man kunde önska att den här boken delades ut gratis till alla de barn som drabbas av det. Eller varför inte till alla?", skriver Expressen Kulturs Nils Forsberg.

LÄS MER: "Årets viktigaste barnbok är här"


Ur "Falla ur tiden".
Foto: Sara P Borgstrã M / Sara P Borgstrà m

Pjäsen "Falla ur tiden" på Dramaten

"Ostens intelligenta iscensättning lyckas inte bara uppfinna ett språk för sorgens fruktansvärda växt - ty för den sörjande är de dödas död inte död, utan i varje ögonblick levande och generativ, som en tumörspridning. Genom att åstadkomma ett gränsuttryck mellan föreställning och sorgemässa, kortsluter hon också teateröverenskommelsen.", skriver Expressen Kulturs Hanna Nordenhök.

LÄS MER: Suzanne Osten bjuder in till ett svart mirakel


Ebba Witt-Brattström.
Foto: Marie Klingspor Rotstein / NORSTEDTS

Boken "Kulturmannen och andra texter" av Ebba Witt-Brattström

Expressens kulturchef Karin Olsson skriver: "När 'kulturmannen', ett begrepp myntat av DN Kulturs Åsa Beckman, i generationer nedvärderat det kvinnliga skapandet, har Witt-Brattström ägnat all sin kraft åt att synliggöra det.
Texterna vibrerar av ett behärskat ursinne."

LÄS MER: Ursinnig skrivglädje hos Ebba Witt-Brattström


"Hair" på Göteborgsoperan.
Foto: Mats Bäcker / PHOTO MATS BÄCKER

Musikalen "Hair" på Göteborgsoperan

"Dagens ungdomar blir visserligen inte inkallade, men det är som att de tar långa omvägar jorden runt för att inte råka fastna i ekorrhjulet. Precis den nästan desperat eskapistiska känslan lyckas den fullkomligt fenomenala ensemblen förmedla på Göteborgsoperan.", skriver Expressen Kulturs Gunilla Brodrej.

LÄS MER: "Det hair är jättebra!"


Hannah Arnesen.

Boken "På natten flyger vi" av Hannah Arnesen

"Jag älskar den här bilderboken. Mina barn har inte ens hunnit se den än, men det struntar jag i. Gillar de den inte så tänker jag behålla den för mig själv. Det är sällan man ser ett riktigt originellt uttryck i en bilderbok. Men denna debut av Hannah Arnesen, "På natten flyger vi", håller hög konstnärlig nivå i både text och bild.", skriver Expressens kulturchef Karin Olsson.

LÄS MER: En barnboksstjärna är född


Följ Expressen Kultur och Litteratur på Facebook. Där kan du läsa allt om de senaste böckerna och pjäserna.