Dagen då Ludvika schasade bort nazismen

Både tillresta och Ludvikabor var på plats.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Daniel Sjölin.
Foto: OLLE SPORRONG

Nordiska Motståndsrörelsen genomförde sitt demonstrationståg i Ludvika.

Daniel Sjölin skriver om staden som gick ut för att möta den.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA | LUDVIKA. Björkarna står ljusrönt lövspruckna och vitsipporna klär bygden. Tolv grader och växlande molnighet. Det är förmodligen den tryggaste dagen på året i Ludvika; jag räknar till fem polisbussar, en poliskranbil, åtskilliga hästar och en hel drös patrullbilar. Till och med Greta Thunberg är i faggorna. Största risken för personskador råder således inne på McDonald's, för den som inte ser upp för det våta golvet.

Våldet hålls i schack, inte av medier eller politiker, utan av Ludvika. Av dig med VVS-tryck och av dig med ABB-logga på jackan. Där är du med kamouflagejackan och du med blåfärgat skägg. Du bär Helly Hansen eller Rayban, du har dunväst eller kontorsskjorta. Du har dekorerat ”Kristus” på din kombi, eller ”Dieselhora” på din pickup. Du har ölmage och kommer på en för liten cykel, du är en gammal stöt, ni är ett äldre par, eller ett gäng kortväxta pojkar med för stora mountainbikes och ni är kanske i hemlighet kära i era längre jämnåriga tjejkompisar. Den här dagen är ni tillsammans. 

Hur man än gräver finner man inga uppenbara förklaringar till att en gammal bruksort som Ludvika lättare än andra skulle bli rov för ett sekteristiskt våldskapital. Det vore som att råka spilla kaffe över på en Sverigekarta och sedan fråga sig vad Åmål har misslyckats med för att fläcken skulle hamna där. 

NMR:s valfiasko

215 röster fick ändå NMR i kommunvalet 2018, 60 från trakten röstade också på dem till riksdagen, av inalles 2106 röster i riket i stort till riksdagen. Det är ohyggligt, men det är också resultatet av en mångårig kraftsamling med fanatiska anhängare, medialt framgångsrika demonstrationer, flyktingkris – och genom internetverktyget full access till vår tids allra lättantändligast propagandaverktyg. 

Med andra ord är det förvånande uselt resultat. Man måste verkligen förse en våldskapitalistisk sekt med ett riktigt svårsålt politiskt buskap för att med så goda förutsättningar få så dålig utväxling, typ ”plutonium till alla” eller ”spräng sjukhusen”. Eller då ”avskaffa demokratin med våld, upplös nationen, inför en nordisk nationalsocialism och starta etnisk rensning”. 

Det drar ihop sig i Ludvika

En militärgrön raggarvolvo kör omkring med två fjuniga pojkar i framsätet. De ropar ”jävla svartskallar” ut genom rutan, litet blygt liksom, sen försvinner de. Vad gör de nästa år, om de inte fått jobb?

Drönaren på himlen verkar vara samhällsskyddets. Nu börjar Ludvika dra ihop sig, i korsningen Carlsvägen-Fredsgatan. Adidasväskor och tonårsparfymer, tillresta clowner och lokala atleter, tatuerade vader, småtaxar, knähundar och labradorer. Här är du med vinterdäcken i bakluckan och en ketchupfläck på knät. Här är du med cowboyhatt och du med cykelhjälm, du med flint och du med blonderat hår och litet utväxt. Det är Tommy Hilfiger och Peak Performance, det är jodpurs, sandaler, sneakers och storstövlar, det Lif-kepsar, dödskallar och dragvagnar, det är knappar med nej till EU och ja, nej till Nato och ja, det är mummel om nej till invandring och ja. 

En vinkelslip tystnar. Doften av hästbajs sveper in. Nu händer det strax. Poliser med kroppsskydd som amerikanska fotbollsspelare ställer upp. Det spänner till bristningsgränsen under reflexvästarna. Hur starka är de därunder?  

Hög säkerhet under NMR:s demonstration.
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

NMR myser av uppmärksamheten

Plånboksmobilerna kommer fram. En reflexväst intar position på taket till Folkets hus. Här är du med tandvärk och du med gångstavar. Du med fleece och pressveck, du som fått sparken och du med ny Mercedes och nya höftleder. Här är barnvagnar och rullatorer, schalar och joggingkläder och folkdräkter.  

Nu kommer de. Håller vi inte ihop tanken på individens okränkbara värde, kommer de att spränga demokratin och våra persedlar bli liggande brända på ett fält som efter en flygkatastrof, tänker jag. 

En liten pojke tänker något helt annat. Han har en hemmagjord skylt i glada färger och tränger sig fram. ”Jävla punggubbar” står det på den.

De passerar. De filmar. De myser av uppmärksamheten. De framstår som ett kuriosakabinett. Det går ganska fort; en vitklädd spets och en lång svart svans. De skanderar något, men deras högtalare är så kass inte inget urskiljbart hörs. Det är ju heller inte tanken att någon verkligen ska lyssna. 

Det här är deras egen fest. Sen kommer ett jubel, när hälften av alla som stått och sett på ger sig av efter dem, med rullatorer och clownnäsor, visselpipor och plakat. 

Många hade rest till Ludvika.

Den ensamma galningen

Ganska snart är gatan tom. Politik kommer det aldrig bli av NMR:s idébyggen. Men dödligt våld, det inser den som mötte deras blickar. 

Det kommer att vara den ensamma galningen, fyllekniven eller hatbrottet. Men det kommer inte att ske här och inte i dag. 

Inte när Kristus och Dieselhoran vakar över Ludvika. 


Daniel Sjölin är redaktör och skribent på Expressens kultursida.

I tv-spelaren högst upp i artikeln visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Danska Akademiens Marianne Stidsen och Jens Liljestrand, Expressen, diskuterar metoo och rättssäkerheten. Programmet finns också som podcast.