Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristoffer Lind: "Vi ger ut böckerna vi älskar"

Kristoffer Lind.
Foto: Bingo Rimér
Eva Bonnier och Kerstin Ekman, finkulturella högdjur på Göteborgs bokmässa.
Foto: Mette Muhli
Plura Jonsson, en möjligen något mindre finkulturell kändis på förra årets Göteborgsmässa.
Foto: Anna Hållams

Bokförläggaren Kristoffer Lind svarar Karin Olsson och skriver om förlagens minskade makt men goda vilja.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I söndagens tidning skrev Karin Olsson om en DN-annons för Bokmässan där de utannonserande författarna alla var kändisar (13/9 Expressen). Denna förskjutning från "bokmässa" till "kändismässa" lyftes fram som ett av flera exempel på hur bokbranschen i dag enbart satsar på vinnare. Frågan ställdes hur många litterära begåvningar som försvinner på vägen.

Utgångspunkten för resonemanget är en spridd vanföreställning om att förlagen har makten att bestämma över folks läsvanor, att det är utbudet som styr efterfrågan och inte tvärtom.

I kulturkretsar är detta en populär uppfattning. Kanske för att det är så tacksamt att skylla folks dåliga smak på medierna? Vems skulle annars felet vara?

Redaktörer och förläggare brinner


Tanken att folk läser böcker de själva valt, utan filter och påverkan, är förstås svindlande, men jag kan försäkra er om att det inte förekommer någon konspiration mot den goda kulturen. Det finns inga illasinnade förlagsredaktörer som sorterar bort bra böcker för att författarna är "finniga och fula".

Tvärtom, de flesta redaktörer och förläggare brinner för smala och hopplösa böcker. Jag vågar till och med påstå att den kris som bokbranschen genomgår delvis beror på att förlagen ger ut för många bra böcker av "halta och lytta" som inte gör sig bra i tv-sofforna.

Att kulturjournalistiken, kritiken, bokutgivningen och livet i allmänhet var bättre förr är en debatt som ältats till leda. Det är dock ett ofrånkomligt faktum att nya medier har förändrat medielandskapet så till vida att det i dag finns betydligt färre filter mellan läsarna och utgivarna.


Plats för fler än någonsin


Möjligheten till självpublicering och den stora framväxten av nya alternativa förlag och digital utgivning har gett plats för fler röster än någonsin tidigare.

I sociala medier tipsar folk varandra om bra läsupplevelser. I den här nya världen har det blivit svårare för oss förläggare att bestämma vad folk ska läsa. Det var lättare förr. Men vi fortsätter att försöka och vi ger i höst ut massor av bra böcker vi själva älskar och som antagligen aldrig når läsarna.


Kristoffer Lind

kulturen@expressen.se


Kristoffer Lind är grundare av Lind & Co.


Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.