Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristina från Duvemåla: Helsingfors

Maria Ylipää och Robert NoackFoto: Cata Portin

Slutligen har Björn och Benny låtit exportera Mobergs utvandrare. Philip Teir drabbas av en ny version av musikalen Kristina från Duvemåla.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Musikal

KRISTINA FRÅN DUVEMÅLA | Av Benny Andersson och Björn Ulvaeus | Regi Lars Rudolfsson | Musikalisk ledare Hans Ek | Svenska teatern, Helsingfors

Det har gått nästan 17 år sedan Kristina från Duvemåla hade premiär i Malmö, men Björn Ulvaeus och Benny Andersson lär vara sådana återhållsamma kontrollfreaks att de inte hittat en utländsk scen värdig deras utvandrarmusikal förrän nu.

Under 2000-talet försökte duon sätta upp Kristina på Broadway, men projektet föll tydligen på grund av en kombination av Abba-killarnas ovilja till kompromisser och det faktum att ingen i New York, med Bennys ord, "tyckte att det var en så jättebra idé med en fyra och en halv timme lång historia om svenska invandrare".

När föreställningen nu sätts upp i Helsingfors efter två års intensiv förhandshajp håller Björn och Benny själva i trådarna, och musikalens manusförfattare Lars Rudolfsson regisserar. Kanske är det också därför resultatet känns lika välsmort som en nyrestaurerad amerikakoffert.

Björn Ulvaeus och Benny AnderssonFoto: Foto: Mark Earthy

Det är en genial idé att göra Kristina på finländsk mark. Torparen Karl-Oskar Nilsson från Ljuders socken i Småland kunde lika gärna vara en dräng från finska Österbotten. I många finländska släkter finns Karl-Oskar Nilsson-figurer. Halva min farfars hemby tömdes i slutet av 1800-talet och uppe på vår vind står en murken koffert som morfars farfar släpade hem från Amerika.

Vilhelm Mobergs utvandrarkvartett är naturligtvis mer än 1800-talsnostalgi. Jag minns att jag tänkte på just Moberg när jag läste Mustafa Cans mammaporträtt Tätt intill dagarna för några år sedan. Längta hem har man gjort i alla tider, och många gör det fortfarande.

När Moberg förvandlas till musikal oskadliggörs på sätt och vis materialet och blir mer symboliskt. Kristina från Duvemåla är en föreställning som ligger så nära operan man kan komma utan att bli opera. För att det ska bära hela vägen krävs mer än gåshudsframkallande sopraner, skådespelarna måste också nå textens känslomässiga kärna: historien om börd, fosterland och uppbrott.

Det har man förstått på Svenska teatern. Inte minst stockholmaren Oskar Nilsson gör ett strålande jobb som guldfebriga och naiva brorsan Robert, en roll som blev startskottet för Peter Jöbacks karriär en gång i tiden (Nilssons sånginsatser påminner dock mindre om Jöback och mera om en stormande Markus Krunegård, och bra så).

Vilhelm Moberg funkar i Finland

Svenska teatern i Helsingfors har en tradition av att låna in folk från Sverige för musikalroller. I Kristina spelas Karl-Oskar av Robert Noack, direkt från Teaterhögskolan i Malmö. Han har ett slags Disneyklingande musikalapparition som eventuellt skär sig lite med rollen som hårdnackad emigrant.

Finskspråkiga Maria Ylipää som Kristina har ett strängare uttryck, och kanske är det hennes finska brytning som gör att hemlöshetskänslan hos rollfiguren blir desto mer påträngande. Ulvaeus och Andersson ansvarade personligen för castingen i Helsingforsuppsättningen och det är förklaringen till att nästan ingen ur Svenska teaterns vanliga ensemble syns på scen. Ett undantag är Birthe Wingren, som gör rollen som Ulrika.

 

Wingren är en av kvällens stora stjärnor. Hon gör rollen frustande, argt, med hela kroppen. Så här bra har hon aldrig sjungit på Svenska teaterns scen.

I sådana stunder blir Kristina från Duvemåla också mer än en slipad svensk musikal på en finländsk teater. Den slår direkt i magen.

"Torparen Karl-Oskar Nilsson från Ljuders socken i Småland kunde lika gärna vara en dräng från finska Österbotten.