Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristdemokrati (S)

Pastor Stanley Sjöberg.
Foto: Erich Stering

Per Olov Enquist avslöjar KD:s revolutionära grundtankar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

När nu det dekapiterade KD:s ideologiska nya framtidskurs ska fastläggas, och alla tycks villrådiga, vill jag bara berätta hur det hela började. Det kom aldrig att stå i "Lewis resa"; men i alla fall var det så här.

Det är Stanley Sjöberg - en gång betraktad som mörkerman, numera nästan ljusets luttrade furste - som djupt i förtroende berättat för mig.

Initiativet till partiskapelsen hade ju kommit från Lewi Petrus, de satt nu alla på ett slags konstituerande sammanträde och Lewi begärde ordet - tog det i varje fall - och slog fast, mycket kortfattat, men som allt han sa vägde det tungt:


- Angående vår politiska inriktning i detta nya parti ska vi göra så här. Vi ska ta den socialdemokratiska ekonomiska politiken i sin helhet, och tillägga kristna värderingar. Så får det bli.

Ja, hur blev det? Jag har funderat lite på detta onekligen omfattande med "den socialdemokratiska ekonomiska politiken i sin helhet". Det var inte lite. Men ganska spännande, om man tänker på deklarationens andra led, det om kristna värderingar.

Ja, lite gammalmodigt kanske. Eller revolutionärt. Jag ville bara tipsa om hur det började.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.