Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krisen undanröjd – men oklar framtid för Mittmedia

Mattias Fyrenius. Foto: ALEXANDER MAHMOUD / ALEXANDER MAHMOUD
Mittmedia-koncernen äger 28 tidningar i Mellansverige.

Bonnier News, där Expressen ingår, köper krisande mediekoncernen Mittmedia med 28 tidningar.

Medieanalytikern Mattias Fyrenius saknar fortfarande ett svar på hur framtidens lokaljournalistik ska se ut och finansieras.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | MEDIA. När en av Sveriges största mediekoncerner Mittmedia (ägare till 28 tidningar och en omsättning på nästan 2 miljarder) faller under klubban finns all anledning att höja på ögonbrynen.

Mittmedias ekonomiska situation har beskrivits som mycket pressad och förhandlingsläget i en sådan situation är förstås uselt. De ska nog snarast vara tacksamma över att någon vill ta över ägaransvaret. Denna någon blir nu Bonnier News (ägare till bland annat DN, Di, HD, Sydsvenskan och Expressen) som efter en kort dragkamp med Schibsteddelägda Polaris media nu får en ännu större pensel att rita om den svenska tidningskartan med. Delägare blir norska Amedia till 20 procent.

Mittmedia får, om köpet går igenom, en ägare som har såväl kunskap som vilja att äga tidningar. Villkorat att försäljningen av TV4 et al godkänns, är Bonnier hyfsat finansiellt starkt. Gott så. Den kortsiktiga krisen är undanröjd, men Mittmedia får förbereda sig på tuffa sparpaket. Mittmedia är en yvig tidningskoncern som strategiskt svajat senaste åren med vidlyftiga digitala satsningar som inte burit frukt.

 

LÄS MER – Mattias Fyrenius: Ett splittrat medielandskap vars makt ofta överdrivs

Modigt steg

Bonniers recept lär vara beskt och stora neddragningar är att vänta. Den stora frågan om hur framtidens lokaljournalistik ser ut och hur den ska finansieras är långt ifrån besvarad.

För Bonnier News är köpet ett modigt steg av vd Anders Eriksson som tydligt håller på att bygga upp ett ”nygammalt” Bonnier inom ramen för Bonnier News. Intressant att traditionellt liberala Bonnier nu kommer äga tidningar med såväl (S), (L) som (C)-färgade ledarsidor. Kanske ett tecken i tiden. Minns att Centerpartiet 2005 sålde sitt lokaltidningsinnehav för 1,8 miljarder, ett innehav som numera får anses vara värt närmast 0.

Förutom betydande samordningsvinster och möjliga gemensamma satsningar på till exempel ljud och rörlig bild, ligger sannolikt det stora strategiska värdet för Bonnier News i att bygga upp en samlad digital prenumerationstjänst. Det är en för oss alla intressant patiens Bonnier News nu lägger. Vad man sitter med för kort på slutet återstår att se.

 

Av Mattias Fyrenius

Mattias Fyrenius är medieanalytiker och styrelseledamot i Bonnierförlagen.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!