Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det ser ut som ett skamstraff

Katarina Frostenson.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jean-Claude Arnault.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Anna Hellgren.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. Anna Hellgren får en bitter bismak av skamstraff.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SVENSKA AKADEMIEN | KOMMENTAR. Bara timmar efter att Sverige till slut fått en statsminister i Stefan Löfven meddelar Svenska Akademien att Katarina Frostenson till slut lämnar de en gång så glänsande adertons gäng. 

Med Kjell Espmark och Peter Englund tillbaka, en extern läsarkommitté på plats och Katarina Frostenson ute ur leken är det inte orimligt att föreställa sig att Svenska Akademien snart återfår priviligiet att dela ut Nobelpriset i litteratur. 

Akademien hävdar att Frostenson begått sekretessbrott genom att ha läckt Nobelpristagare till maken Jean-Claude Arnault. Frostenson nekar fortfarande.

 

LÄS MER – Daniel Sjölin: Akademien måste släppa sitt självskadebeteende 

Våning i Stockholm

Akademien å sin sida nekar till att de, som Frostenson hävdar, haft och har "förpliktelser" gentemot henne. Däremot erkänner de att hon har rätt till en pensionsliknande ersättning för det arbete hon utfört i Akademiens regi. 

För det senare kommer hon att få 12 875 kronor per månad, vad det verkar livet ut. Därtill ska Svenska Akademien tillhandahålla "stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Svenska Akademien." 

För Akademien ter det sig som ett ganska billigt pris för att kunna sopa påminnelserna om Jean-Claude Arnaults vandel under mattan. För Frostenson? Tja, det är inte alla pensionärer som garanteras boende i våningar i Stockholms innerstad. 

 

LÄS MER – Victor Malm: Frostenson var Akademiens stjärna – nu ska hon bort

Horace Engdahl

Å andra sidan har mig veterligen inte Akademien presenterat någon övertygande bevisning för att det var Frostenson och inte Arnaults vän Horace Engdahl eller någon annan som läckt pristagare. Att Frostenson blir den enda ledamot att kastas ut efter ett år av häpnadsväckande gyttjebrottning lämnar en bitter bismak av skamstraff efter sig.

Inför världens stigande förvåning har Akademiens hårda kärna har avslöjat sig som en makthungrig mansklubb med höga tankar om sig själv och ett flagrant ointresse för sexualbrott. Katarina Frostensons fortsatta deltagande må ha varit falangstridernas centrum i själva Akademien, men för att återfå omvärldens förtroende krävs mer. 

 

Anna Hellgren är litteraturredaktör på Expressen.