Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krigets vansinne underhåller medelklassen

Robert Fux i "Ned med vapnen" Foto: © Photo by Bengt Wanselius 2017 / bengt@wanseliu
Robert Fux är intensivt underhållande som generaldottern Marta. Foto: Benmgt Wanselius

Bertha von Suttner inspirerade Nobel till fredspriset.

Hanna Nordenhök ser aktualitetsivern ta över hennes pjäs om krigets vansinne.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | TEATER. Efter ett liv i fredsiverns tecken mottog antimilitaristen Bertha von Suttner som första kvinna Nobels fredspris 1905, ett pris hon sägs ha inspirerat vännen Alfred Nobel att instifta. När hon fick det hade hon hunnit lämna Österrike med sin sju år yngre make för att arbeta som journalist, författare och volontär på fältsjukhus i Ryssland bara för att sedan komma tillbaka och verka för den tyska och österrikiska fredsrörelsen. 

Då medelålders skrev hon sitt viktigaste verk, "Ned med vapnen!", en utvecklingsroman om krigets vansinne hyllad av bland andra von Suttners svenska supporter Ellen Key, som Stina Oscarson nu har dramatiserat för Kulturhuset Stadsteatern. Boken fick stor internationell framgång bland fredsvänner under von Suttners levnad, brändes sedermera på bokbålen i Nazityskland, och handlar om en ung krigsentusiastisk generaldotters gradvisa omvändning till pacifism.   

Underhållande Fux

Behöver vi den här berättelsen idag, i den här tappningen? Vi behöver den kanske för Robert Fux närvarande och intensivt underhållande spel, förkroppsligande den olycksdrabbade Marta som förlorar först en och sedan ytterligare en äkta hälft till dåtidens krigsmaskiner. För att påminnas om brutaliteten i vår egen tid och dess högteknologiska, alltmer cyniska, krig, behöver vi den knappast. 

Grund inramning

En sådan vilja till aktualitet blir emellertid i Nora Nilssons regi uppenbar, liksom i den obegripligt grunda inramning där Fux, spelande sig själv alternativt pjäsförfattaren Oscarson, manar till icke-våldskamp – som för att genom den smått mekaniska förfrämlingseffekten borga för uppsättningens placering i den politiska teaterns tradition. Det är synd på en bitvis akrobatiskt njutningsfull, och njutbar, skådespelarinsats. 

Det finns något fruktansvärt stockholmskt medelklassigt över denna föreställnings grundidé. Ett slags aningslöshet förklädd till radikalitet. Sällan har väl krigens verklighet, paradoxalt nog, känts längre bort. 

 

LÄS MER: Daniel Suhonen ser Robert Fux i sitt livs roll som Herbert Tingsten

 

Teater

Ned med vapnen

Av Stina Oscarson efter en roman av Bertha von Suttner

Översättning Axel Rydstam

Regi Nora Nilsson

Scenografi Annika Nieminen Bromberg

Kostym Liv Pettersson

Ljus Markus Granqvist

Ljud Magnus Eriksson

Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Spelitd 1.45 t.

Hanna Nordenhök är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hennes senaste roman är "Asparna".