Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krigen i kultur-Sverige kan ha stärkt oss

Bokmässan 2019.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Karin Olsson om årets lyckade bokmässa i Göteborg.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. Bokmässan 2019 kommer kanske att gå till historien för att allt var – som förr. Folk var glada, seminariehallarna fulla, världsförfattarna på plats med namn som Mircea Cărtărescu och Jamaica Kincaid.

Även Svenska Akademien hade gaskat upp sig och vågade återigen bjuda in till flott mingel. Och att döma av den goda uppslutningen verkade åtminstone inte kulturskribenterna vara så särdeles långsinta. Det gamla surret om vilka som kommer få årets Nobelpris i litteratur om ett par veckor kändes hemtrevligt retro. Det var ju det här vi brukade hålla på med!

De senaste åren har varit exceptionella i kulturvärlden, med en ovanligt hög konfliktnivå.

Ett nytt årtionde där krigen på kultursidorna inte blir blodigare än om redaktörerna går tillräckligt ofta på teater?

En liten högextrem tidskrifts närvaro på Bokmässan 2016 skulle komma att splittra kultur-Sverige i två år. Mässan var i gungning när nazisterna marscherade utanför året efter. Både svenska och utländska författare bojkottade, och många valde att besöka de alternativa protestmässorna i stället. Sedan kom metoo, som skakade mediehus och kulturinstitutioner i två år till. Nyhetsfokus riktades plötsligt mot en del av samhället som vanligtvis sätter agendan, men mera sällan granskas själva.

Så är det då dags för lite lugn och ro? Ett nytt årtionde där krigen på kultursidorna inte blir blodigare än frågan om redaktörerna går tillräckligt ofta på teater? Där samtalet om estetik och kritik åter kan hamna i centrum? Kanske inte.

David Lagercrantz.
Foto: OLLE SPORRONG

David Lagercrantz skrev på kultursidan i torsdags en artikel som fått ett stort gensvar, och som nu återpubliceras i flera europeiska tidningar som spanska El País och italienska Corriere della Sera. Han lyfte hotet mot den liberala demokratin i form av informationskrigföring och lögnaktig populism. ”Vi må bråka och tvista hur mycket som helst här i spalterna och kring middagsbordet. Men vi måste stå upp för någon sorts sanningsbegrepp också, och ta strid mot lögnerna som sprids för att splittra oss”, skrev Lagercrantz.

Tiotusentals samlats för att tala om litteratur och lyssna till andra människors tankar.

Jag tror att de senaste årens konflikter i kultur-och mediesfären, inte sällan med Bokmässan som arena, kan ha tränat oss i just detta. Att vara djupt oense i de frågor som vi måste och ska bråka om. Men den lyckade mässan i år, där tiotusentals samlats för att tala om litteratur och lyssna till andra människors tankar och erfarenheter, blev en välbehövlig tid för reflektion.

Nog kan vi gå in i 2020-talet stärkta i att det offentliga samtalet tål extremt hårda duster, men att den stora majoriteten av oss samtidigt vet vilka de verkliga fienderna är.


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.