"Kort sagt ett antiklimax"

Publicerad
Uppdaterad
Färre myndigheter och mindre statlig inblandning.
Det är kulturutredningens förslag till ny kulturpolitik.
Men inga stora nedskärningar som många fruktat.
- Kort sagt ett antiklimax. Många har gått och jobbat upp en stor skräck inför den borgerliga kulturpolitiken, säger Expressens kulturchef Björn Wiman.
I dag mottog kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth den första borgerliga kulturutredningen i modern tid.
Kulturen ska föras närmare medborgarna. Receptet är mindre statlig detaljstyrning och större inflytande på regional nivå.
Det ska uppnås genom att de många statliga kulturmyndigheterna slås ihop och organiseras om i tre ”sfärer”.
- Genom att gruppera kulturpolitikens uppgifter i ett begränsat antal sfärer som var och en kan täcka en större del av det politiska perspektivet vill vi motverka en allt för hög detaljeringsgrad med därpå följande byråkratisering. Vår avsikt är att samla ändamålen, men också skapa ökade förutsättningar för samverkan mellan sfärerna, skriver kulturutredningen.

Så här ska myndigheterna slås ihop:
Konsten
Konstnärsnämnden, bildkonstnärsfonden, Sveriges författarfond och delar av statens kulturråd och rikskonserter blir en myndighet.
Arkiv, bibliotek och språk
Nya myndigheten arkivverket bildas av riksarkivet och landsarkiven. Senast 2014 föreslås arkiven samlas under en myndighet tillsammans med biblioteken.
Samtid, historia och livsmiljö
Riksantikvarieämbetet, riksutställningar, nämnden för hemslöjdsfrågor, statens konstråd och arkitekturmuseet slås ihop.
Expressens kulturchef Björn Wiman kallar kulturutredningen för ett mittenförslag - utan stora ökningar eller minskningar av kulturbidragen - där det enda man gör är att möblera om i kulturbyråkratin.
- Om det sedan är skadligt eller inte är svårt att säga, säger Björn Wiman.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag