Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Korset är inte vilken fetisch som helst"

Korset är inte vilken symbol som helst.Foto: Shutterstock
Göran Rosenberg.Foto: Robban Andersson
Annika Borg.

Göran Rosenberg svarar på Annika Borgs kritik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Annika Borg undviker sorgfälligt kärnan i min artikel, som är att korset inte är vilken fetisch eller identitetsmarkör som helst utan ett tecken som genom historien symboliserat de mest skilda handlingar och idéer och som därför inte kan användas utan hänsyn till avsikt och tolkning. I stället tillskriver hon i ett upphetsat tonläge artikeln saker som inte står där (vilket var och en kan övertyga sig om genom att läsa den igen).

 

LÄS MER: "Mitt kors" förtjänar en ordentlig ursäkt

Skillnad på offer och offer

Jag har inget problem med att människor bär kors, davidsstjärnor, slöjor eller andra symboler för sin tro. Inte heller med att det finns människor som bär sitt kors för att visa sin samhörighet med andra kristna. Problemet uppstår när korsbärande blir led i en kampanj för att markera skillnad på kristna offer och andra offer för islamistisk terror, och vars tre initiativtagare (präster i Svenska kyrkan) gjort sig kända för sin återkommande kritik mot samhället och kyrkan för att vara undfallande mot islam, och för att i olika sammanhang kräva restriktioner för symboler för islamsk (och i Annika Borgs fall även judisk) religionsutövning, och vars samröre med öppet islamfientliga partier (Sverigedemokraterna, Helena Edlund) och tidningar (intervju i Dispatch International, Annika Borg) är väl dokumenterat. Borg har visserligen förklarat att hon inte visste vem hon lät sig intervjuas av, men hennes uttalande om vådan av böneutrop i svenska moskéer finns fortfarande att läsa på Dispatch Internationals hemsida.

 

LÄS MER: Göran Rosenberg: "Vems kors bär du?"

Villkorad solidaritet

Om Annika Borgs eventuella solidaritet med förföljda kristna i Mellanöstern vet jag ingenting, men jag noterar att den inte lika helhjärtat tycks omfatta kristna palestinier på den av Israel ockuperade Västbanken. I varje fall ägnade hon för en tid sedan stor kraft och möda åt att offentligen angripa en av Svenska kyrkan inbjuden palestinsk präst och teolog från Betlehem.

”Världens kristna är under attack”, skrev kampanjmakarna efter mordet på fader Hamel i Rouen.

Nej, det är de inte.

Vad som är under attack är en kristendom vars kors vägrar att göra skillnad på förföljda och förföljda.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.