Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konstsalong och lekrum på en gång

Anders Holmer.Foto: Päivi Hagström.
Klara Persson.Foto: Hilda Grahnat.

Klara Persson och Anders Holmer skapar öar man gärna vill besöka.

Margareta Sörenson läser två nya profilerade bilderböcker.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBÖCKER | RECENSION. Första gången, länge sedan nu, jag besökte den stora barnboksmässan i Bologna, tappade jag hakan. En ocean av barnböcker från hela världen och så mycket vänligt strunt, så mycket mainstream nallar och nassar som lullade vidare. Så mycket kringprodukter där samma nallar lärde barnen att borsta tänderna eller vad färgerna heter. 

Som öar i detta väldiga hav stack de upp: böcker som på uppriktigt allvar vänder sig till läsande, tittande och lyssnande barn med konstbilder och litterära texter. Skillnaderna kan vara hårfina eller suddiga, det medges, men i mängden blev de tydligare. Liksom att det kvalificerade arbetet kring begreppet kvalitet sticker upp som fyrar med bokpriser, juryarbete och seminarier.  

Detta tänker jag på när jag läser två väl profilerade och intressanta bilderböcker; öar till vilka man gärna tar sig. De redan bekanta och prisnominerade Klara Persson och Anders Holmer gör det igen – att öppna deras respektive senaste opus är att stiga in i vad som är konstsalong och lekrum på samma gång. 

Rytmiskt och personligt spretigt gör Holmer färgrika iakttagelser i ”Inget händer!”. Det som ser ut att stå still kan visa sig rymma överraskande rörelser, på oklanderligt rimmad vers dessutom. En stillsam myrstack innehåller ett myllrande arbetsliv, och vad kan inte hända medan storstadens byggkranar står still på natten?

Snillrikt och känsligt

Klara Persson brer ut stilistiskt strama bokblad i ”Det fattas något här” där bokstäverna V och I letar efter varandra och till slut kan dela nattläger, sänglektyr och trivsel som ett VI. Snillrikt, originellt, känsligt. Bilderna är så strukturerade att de liknar behärskade mönster. 

Idén om att bokstäverna längtar efter varandra är inspirerande utan att bekymra sig om någon pedagogik. Det är bara roligt att bokstäverna vill närma sig varandra och bli ord. Fint för mindre barn som just börjat knåpa ihop sina egna namn; några har fått ett bekymmersamt R på sin lott. Det går till slut, men grattis till Vivi, Li och Lo som fått något lätt att börja med. 

 

Bilderböcker

Anders Holmer

Inget händer! 

Natur & Kultur 5+

Klara Persson

Det fattas något här 

Rabén & Sjögren 4+ 

Margareta Sörenson är kritiker på Expressens kultursida.