Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konstnärernas nya bilder av fängslade Gui Minhai

Gui Minhai drev ett förlag och en bokhandel i Hongkong som var specialiserad på litteratur känslig för den kinesiska regimen. Han kidnappades av kinesiska agenter i Thailand 2015.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

I snart fem år har den svenska förläggaren och författaren Gui Minhai varit frihetsberövad i Kina.

Tretton svenska konstnärer porträtterar nu honom – och låter verken auktioneras ut.
Expressen Kultur visar i dag sex av konstverken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Bokförlaget Kaunitz-Olsson, som också ger ut Gui Minhais diktsamling, har varit drivande i projektet där några av Sveriges främsta konstnärer tolkar Gui Minhai eller hans situation. Carl Johan De Geer, Nina Hemmingsson och Joakim Pirinen är tre av konstnärerna.

Samtliga verk är till salu och går att buda hem via nätauktion på Crafoord auktioner i Stockholm. Alla intäkter går till kampen för att få Gui Minhai frisläppt.
– Det är viktigt att fortsätta påminna världen om att det sitter en svensk förläggare fängslad utomlands, för det påstådda brottet att ha gjort sitt jobb, det vill säga skrivit och givit ut böcker som avslöjar korruption och orättvisor, säger förläggaren Martin Kaunitz.
Expressens kulturchef Karin Olsson kommer att inviga utställningen, som hänger på restaurang Taverna Brillo i centrala Stockholm till 17 oktober.
Svenska Akademien ger också stöd till konstprojektet.

Konstnär: Lars Arrhenius

Konstnär: Nina Hemmingsson

 

Konstnär: Joakim Pirinen

Konstnär: Marianne Lindberg De Geer

Konstnär: Martin Ander

 

Konstnär: Carl Johan De Geer

KONSTUTSTÄLLNINGEN

Medverkande konstnärer: Martin Ander, Lars Arrhenius, Carl Johan De Geer, Eric Ericson, Ester Eriksson, Anneli Furmark, Nina Hemmingsson, Marianne Lindberg De Geer, Gunnar Lundkvist, Thomas Olsson, Ragnar Persson, Joakim  Pirinen, Moa Romanova.

Projektet är samarbete mellan bokförlaget Kaunitz-Olsson, restaurangen Taverna Brillo och Crafoord Auktioner i Stockholm. Med stöd av Svenska Akademien. HÄR hittar du till auktionen.

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=73550&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.