PINOCCHIO OCH SNÖVIT. Gustaf Tenggren hade stort inflytande över bildspråket i Disneyfilmerna.
PINOCCHIO OCH SNÖVIT. Gustaf Tenggren hade stort inflytande över bildspråket i Disneyfilmerna.

Konstnären i kollektivet

Publicerad

En okänd illustratör från Alingsås gav oss Disneybilden av Snövit och Pinocchio.

Nils Forsberg läser biografin över Gustaf Tenggren vars bilder präglat miljoner människor.

Böckerna som han illustrerade gick ut i miljonupplagor. Några år på 30-talet var han en konstnärlig ledare hos Walt Disney och hade ett avgörande inflytande över hur "Snövit" och "Pinocchio" kom att se ut. Han tecknade fler årgångar av den omåttligt populära "Bland tomtar och troll" än John Bauer.

Men säger man Gustaf Tenggren är det ingen som hört talas om honom.

Han föddes 1896 i ett fallfärdigt torp några mil norr om Alingsås. Konstnärlig begåvning fanns i släkten, farfadern var något av ett byoriginal som bland annat snidade träfigurer, pappan dekorationsmålare. Gustaf Tenggren gick bara fyra år i folkskola men en lärare lade märke till hans talang och med hjälp av stipendier kan han börja på Slöjdföreningens tecknarskola och därefter på Valand.

Poky little puppy.

 

Tenggren var en av de där begåvningarna som blixtsnabbt suger till sig intryck och stilar. Lars Emanuelssons och Oskar Ekmans bok är den första i sitt slag, en rikt illustrerad biografi som avslöjar influenser från tidens alla konstnärliga riktningar och en flyhänthet som får en att tappa andan. En jämförelse med John Bauer faller sig naturlig och Gustaf Tenggren framstår som både säkrare och mer varierad, därtill mindre allvarstyngd.

Stram art déco. Mustiga troll. Dystopiskt stafflimåleri. Gulligt pastelliga djur. Nibelungenillustrationer som Goebbels skulle ha älskat. Gustaf Tenggren testade allt.

1920 reser han till Amerika med första hustrun Anna, syster till vännen Rudolf Pettersson ("91:an Karlssons" skapare!), slår sig ner i Cleveland, Ohio och som den entreprenör han är skaffar sig genast uppdrag. Inom ett halvår har han gjort sitt första omslag för Life Magazine.

20-talet kallas för den gyllene eran inom amerikansk illustrationskonst. Här skapas den estetik och hela den bildvärld som kommit att förknippas med Amerika. Det är den gamla världens formspråk applicerat på den nya världens ting och stämningar och genomsyrat av dess energi. "Gus" Tenggren är en av dess främsta.

 

När Walt Disney på 30-talet beslutar att göra "Snövit" värvas Tenggren. Inte för att göra animationer men för att skapa inspirationstablåer och stämningar för studions animatörer att arbeta utifrån. När man jämför skisserna till "Pinocchio" med det färdiga resultatet syns hans inflytande ännu tydligare i de sydtyrolska bymiljöerna.

Sedan var det över. Nya stilideal redan i "Bambi" gjorde honom överflödig, men andra Disneymedarbetare berättar också om hur han höll sig på sin kant och inte ville inordna sig i kollektivet. Kanske såg han sig för mycket som konstnär, kanske var det strävan efter framgång parad med blyghet som gjorde att han uppfattades som undflyende. Att han drack för mycket och var en notorisk kvinnokarl bidrog inte till social framgång.

 

Så Tenggren återuppfinner sig själv än en gång. Under 40-talet överger han den glimrande och detaljerade realistism som han fulländat till förmån för ett plattare och mer naivistiskt bildspråk. För serien som på svenska heter "En liten gyllene bok" illustrerar han bland annat "Poky little puppy".

Den har till i dag tryckts 15 miljoner exemplar.

Framgång utomlands brukar vara en säker väg till berömmelse i Sverige men sedan Gustaf Tenggren gick bort 1970 har han försvunnit in i glömskan. Är det för att illustration har låg status? Att barnböcker är brukslitteratur där trötta föräldrar inte lägger tecknarens namn på minnet och barnen inte bryr sig?

Eller har det att göra med att han är så undflyende? I sitt liv - bokens författare har gjort ett jättejobb med att sammanställa spridda uppgifter från olika källor - men också med sin kameleontiska anpasslighet. Det är svårt att skapa sig en bild av vem Gustaf Tenggren egentligen var, personen såväl som konstnären. Det är flödet av bilder som lever kvar, halvt anonyma har de påverkat miljoner människor.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag