Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konstkupp utan kärntrupp

Foto: Carl-Johan Söder/Svt

KARIN OLSSON om SVT:s allt tunnare kulturutbud.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

fakta

SVT

Vi lämnar ett år av konstskandaler bakom oss. Makode Lindes tårta, Lars Vilks resa till islamofobiska Sionkonferensen och Carl Michael von Hausswolffs tavla med aska från Förintelsen är bara några exempel som nådde långt bortom konstkretsarna.

Det hade varit perfekt tajmning för SVT att lansera det konstprogram som så länge saknats och fördjupa analysen bortom nyhetsrubrikerna.

I stället får vi Konstkuppen, ett program lett av Lena Philipsson. Där ska hon utmana sex av "Sveriges främsta konstnärer" att göra en kupp i var sin stad.

Bland annat åker Peter Apelgren, en av Sveriges roligaste män men kanske inte en lika framstående konstnär, till sin svärmors hemstad Osby och hittar på något hyss.

 

I första programmet i kväll gör Elisabeth Ohlson Wallin, senast uppmärksammad för sin satirbild på kungen och drottningen, en hbtq-mässig altartavla till Skara domkyrka.

Det är välproducerat, charmigt och väcker säkert tankar hos många. Lena Ph sköter sin programledarroll precis så käckt som man kan förvänta sig. Det blir till och med kramkalas med Skara-Bert.

Men SVT:s kulturella grundutbud börjar bli tunt. Den förra konstsatsningen var Work of art, en amerikansk dokusåpa där hårt castade deltagare tävlade inför en jury om att göra det bästa konstverket. Samma lekfeber präglar Maestro, dokusåpan där kändisar lär sig dirigera, vars andra säsong inleds nästa vecka. Den sjungande trappuppgången från förra året gick ut på att fösa samman några Malmöbor från samma kvarter i syfte att uppträda tillsammans med stadens symfoniorkester.

 

Visst förekommer det diskussioner om konst, scenkonst och smalare musik i Kobra, Sverige, Kulturnyheterna och K Special men det är bara litteraturmagasinet Babel som har i uppdrag att löpande bevaka ett specifikt konstnärligt område.

Inte ens ett filmprogram har SVT lyckats uppbåda, trots att filmen är den kanske bredaste konstformen av dem alla.

Gärna kupper och tävlingar, men först en rejäl kulturbevakning.

 

FOTNOT. Konstkuppen sänds i kväll 21.00 på SVT1.