Konstfackbok

Publicerad
Vad är det som händer på Konstfack?
 Alla undrar: vad är det som händer på Konstfack? Medierna trissade upp ett par
examensarbeten till hysteriska dimensioner. Opinionen rasar. Vårutställningen kommer att slå alla publikrekord.
Men det finns också en annan bild av Konstfacks vardag. Oscar Guermouche är en av
de studenter som i uppståndelsens efter-dyningar har hamnat i rampljuset för ett arbete, där skolans inkallade jurister granskat hans text på svenska flaggan.
Strax före den här historien gav Guermouche ut boken Sent Items (Bokbål förlag). Den består av ett antal oredigerade interna e-postmeddelanden om stort och smått som Guermouche skickat under sin femåriga utbildning till lärare, handledare,
studenter, sponsorer. Hans språkligt vitala e-post har intresse på flera sätt.
Dels speglar den Konstfacks dagliga liv genom en student: hans arbeten, estetik, reflexioner, våndor, galghumor, samarbeten och konflikter. Dels ställer den frågor om genrer: är Sent Items ett konstverk, en dokumentsamling, en självbiografi, en dokumentärroman? Kanske besvarar han det själv på en kurskamrats fråga om ett konstverk är fiktion eller verklighet: ”För att besvara den frågan måste nog skillnaden mellan verklighet och fiktion utredas först. Enligt vad jag erfar har hittills ingen lyckats med det.”
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag