Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Konsten att härda ut medan livet pågår

Tove Mörkberg.
Foto: Ida Rosqvist
Tove Mörkberg

Tove Mörkberg diktar om tillståndet på en psykiatrisk avdelning.

Elin Grelsson Almestad finner något som det sällan talas om.

RECENSION | LYRIK. Tove Mörkbergs första diktsamling ”Barnen” (2013) är en av de säkrare poesidebuterna på senare år. Ett sammanhållet verk som genomlyste ett radhushem och fann en sargad familj betraktad ur barnens blickar. Samma typ av genomlysning ägnar sig Mörkberg åt i sin andra diktsamling. 

Psykiatrisk avdelning

I ”Källarhundarna” har rummet blivit en psykiatrisk avdelning. Ett slutet rum, där bara trädet utanför det låsta fönstret och personalens schema vittnar om tiden som passerar och årstiderna som byts ut. Som när det ska firas midsommar och bjuds på jordgubbar och grädde till medicinen:

Någon säger/typiskt midsommarväder i dag/rätt åt dem/säger någon annan

Mörkbergs dikter har reducerats ännu mer i jämförelse med debuten. I korta, koncentrerade rader ryms hela berättelser om jaget, medpatienter och samtal med personal. Här finns tillfälliga permissioner och ett försök till att vara utskriven som slutar med att diktjaget återvänder igen:

Personalen säger/välkommen tillbaka/jag säger tack/jag får min plats/min handduk/jag säger tack

Glasklart och fokuserat gestaltar ”Källarhundarna” framför allt det tillstånd av väntan, som är så framträdande vid psykisk sjukdom men så sällan omtalat. 

Att härda ut

Att det egentligen till så stor del handlar om att härda ut medan måsarna skriker utanför fönstret och livet pågår med trädens lövsprickning och höstens gula löv. Att stå ut med att tiden passerar, medan du är kvar i sjukdomen, i ditt tillstånd och att finna sig i att psyket har sin egen tid och rumslighet, som inte tar hänsyn till midsommar eller jul. Känslan av att bli kvar, när allt fortgår:

Det är inte ännu ett år/det är en tid/som motsätter sig/den sortens förändringar

Med ”Källarhundarna” befäster Tove Mörkberg sin roll som en av de mest intressanta unga poeterna i dag och lyckas därtill skriva osentimental och helt egen poesi om något så klichétyngt som det mänskliga psykets tillstånd.


LYRIK

Tove Mörkberg

Källarhundarna

Brombergs, 96 s.


Elin Grelsson Almestad är författare och kritiker på Expressens kultursida. Läs fler texter av henne här.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.