Tove Mörkberg. Foto: Ida RosqvistTove Mörkberg. Foto: Ida Rosqvist
Tove Mörkberg. Foto: Ida Rosqvist
Tove MörkbergTove Mörkberg
Tove Mörkberg

Konsten att härda ut medan livet pågår

Publicerad

Tove Mörkberg diktar om tillståndet på en psykiatrisk avdelning.

Elin Grelsson Almestad finner något som det sällan talas om.

RECENSION | LYRIK. Tove Mörkbergs första diktsamling ”Barnen” (2013) är en av de säkrare poesidebuterna på senare år. Ett sammanhållet verk som genomlyste ett radhushem och fann en sargad familj betraktad ur barnens blickar. Samma typ av genomlysning ägnar sig Mörkberg åt i sin andra diktsamling. 

Psykiatrisk avdelning

I ”Källarhundarna” har rummet blivit en psykiatrisk avdelning. Ett slutet rum, där bara trädet utanför det låsta fönstret och personalens schema vittnar om tiden som passerar och årstiderna som byts ut. Som när det ska firas midsommar och bjuds på jordgubbar och grädde till medicinen:

Någon säger/typiskt midsommarväder i dag/rätt åt dem/säger någon annan

Mörkbergs dikter har reducerats ännu mer i jämförelse med debuten. I korta, koncentrerade rader ryms hela berättelser om jaget, medpatienter och samtal med personal. Här finns tillfälliga permissioner och ett försök till att vara utskriven som slutar med att diktjaget återvänder igen:

Personalen säger/välkommen tillbaka/jag säger tack/jag får min plats/min handduk/jag säger tack

Glasklart och fokuserat gestaltar ”Källarhundarna” framför allt det tillstånd av väntan, som är så framträdande vid psykisk sjukdom men så sällan omtalat. 

Att härda ut

Att det egentligen till så stor del handlar om att härda ut medan måsarna skriker utanför fönstret och livet pågår med trädens lövsprickning och höstens gula löv. Att stå ut med att tiden passerar, medan du är kvar i sjukdomen, i ditt tillstånd och att finna sig i att psyket har sin egen tid och rumslighet, som inte tar hänsyn till midsommar eller jul. Känslan av att bli kvar, när allt fortgår:

Det är inte ännu ett år/det är en tid/som motsätter sig/den sortens förändringar

Med ”Källarhundarna” befäster Tove Mörkberg sin roll som en av de mest intressanta unga poeterna i dag och lyckas därtill skriva osentimental och helt egen poesi om något så klichétyngt som det mänskliga psykets tillstånd.

 

LYRIK

Tove Mörkberg

Källarhundarna

Brombergs, 96 s.

 

Elin Grelsson Almestad är författare och kritiker på Expressens kultursida. Läs fler texter av henne här.

Elin Grelsson Almestad
Elin Grelsson Almestad
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag