Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vattenvarelserna fick dem att flytta ihop sina bäddar

”I tjärnens grunda, solvarma vatten vilar en samling foster i sina skimrande, genomskinliga höljen”.Foto: Sara Mac Key
Ur en av Sara Mac Keys filmsekvenser.Foto: Sara Mac Key
Från ”Expeditionen till Siljansringen” på Avesta art.Foto: Fotografi av Therése Asplund.
Magnus FlorinFoto: OLLE SPORRONG

De gav sig ut på jakt efter den utdöda vattenmänniskan.

Magnus Florin ser sommarens mest egenartade utställning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

 RECENSION. Innerst inne är det berättelsen om två kvinnor som beslutar att flytta samman sina sängar. Deras känslor detonerar just på platsen för ett våldsamt meteoritnedslag – det som för 370 miljoner år sedan skapade landskapet och sjöarna i Siljansringen. 

Sommaren 1897 är de där på en gemensam forskningsexpedition efter ett egendomligt fossilfynd av en tidigare helt okänd människoliknande art. Paleontologen Beata Gardelius och geologen Inga-Lisa Blomgren är vana vid att tolka det förgångna. Men de gör en märkvärdig upptäckt: Homo Aquatis, vattenmänniskan, är inte utdöd. Hon lever, glömd, gömd.

I hennes väsen spårar de ett annat sätt att leva, en flytande gränslöshet. ”De äro icke kvinnor, icke män, de äro alla kön”, antecknar Beata. ”Det vi kallar ’familj’ finnes icke hos dem.”

I Siljansringen finner de ett nytt hem, en undantagen utopi.

Det är mötet med vattenvarelserna som får henne och Inga-Lisa att flytta ihop sina bäddar. I Siljansringen finner de ett nytt hem, en undantagen utopi. Men när expeditionen närmar sig slutet försvinner de spårlöst. Kvar att tyda är deras efterlämnade dagböcker, fotografiska glasplåtar, fossiler och teckningar med mera. 

Nu låter Avesta Art deras samling fylla järnverkets största hall. 70 meter djup, 1300 kvadratmeter. Inklusive skulpterade rekonstruktioner av varelserna. Som ”Cochlea Bruneis” med hud av snäckor, ”Testa Ostrea” av ostronskal och ”Paeloris Alba” av musselskal. 

”Expeditionen till Siljansringen” är sommarens mest egenartade utställning, en suggestion skapad av Pompe Hedengren med många medarbetare. Sara Mac Keys filmsekvenser och fotografier är drömska kopparstick, precisa och outgrundliga. Parfymexperten Karolina Stockhaus tolkar varelsernas lukter – ”Nigrum Folium” enligt dagboken med ”en bekant doft av fallna löv på en fuktig skogsstig”.

 

Konst

AQUANAUTS 

Expeditionen till Siljansringen 1897

Skulpturer, teckningar, scenografi och regi Pompe Hedengren

Fotografier och filmer Sara Mac Key

Texter Olof Hedengren

Doftkreatör Karolina Stockhaus

Textil konstnär Julia Wallman

Ljus och AR-installationer: Jonas Johansson

Filmklippning Johan Björnsrud

Filmmusik Lasse Sander

Med flera

Pompe Hedengren, Sara Mac Key med flera

Avesta Art 2020, Verket i Avesta

Till 13 september

 

Magnus Florin är författare, dramaturg och medarbetare på Expressens kultursida.