Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vår mat kommer att vara jätteäcklig i framtiden

Carolien Niebling, "Framtidens korv", 2017.Foto: NOORTJE KNULST / V & A MUSEUM
Uli Westphal, "Övernaturligt", 2019.Foto: V & A MUSEUM
Sara Berg.Foto: MIRIAM PREIS

Vad händer om vi fortsätter med jordgubbar i januari och kött varje dag?

Sara Berg går på konstutställning och äcklas av sina framtidsutsikter.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. För några år sedan bytte en liten kaffebar i Berlin ut alla sina porslinskoppar mot bruna lättviktskoppar tillverkade av kaffesump. I dag står ett par av dessa på Victoria and Albert Museum i London som ett exempel på innovativ avfallshantering. 

Utställningen ”Food: Bigger than the plate” handlar om mat, men fokus ligger inte på ätande, utan på nedbrytning, framställning och logistik. Den som trodde att detta skulle vara en romantiserande och färgglad foodiefantasi, kunde inte ha mer fel. Det är i stället en informationsmättad, spretig och långt ifrån lustfylld exposé över matens inverkan på omgivningen. Man blir absolut inte hungrig.

Just kaffe är ett exempel på en i sammanhanget ganska värdelös produkt; enbart en procent av råvaran konsumeras, medan resten kastas bort. Museets kafé har hittat en annan lösning: här använder man sumpen för att odla ostronskivlingar, som sedan tillagas och serveras i matsalen.

Köttproduktionen

I Sverige står maten för en tredjedel av hushållens klimatpåverkan enligt WWF, vilket gör livsmedelsförsörjningen till en av de viktigaste framtidsfrågorna. Det är mycket som behöver förändras. Som den industriella köttproduktionen och jordbrukens avkastningseffektiva monokultur, som slår ut den livsnödvändiga diversiteten bland grödorna. På individnivå måste vi acceptera att det inte är hållbart att ha tillgång till vartenda livsmedel, året runt.

Men för varje problem som utställningen lyfter fram, presenteras också en lösning. På olika platser i världen växer flera små, parallella motrörelser. I trångbodda Hongkong har en grupp grönsaksaktivister börjat använda hustak som odlingsytor och i Slovakien blir gammal matolja till fashionabla glasögonbågar. Här hemma är trenden med lokalproducerade säsongsråvaror mer än bara ett hipsterfenomen – det är faktiskt det enda rimliga.

Donald Trump

Dilemmat är dock som vanligt att makten och pengarna finns på ett ställe, medan viljan att påverka finns på ett annat. Och så länge det inte är ekonomiskt fördelaktigt att rädda klimatet, kommer det mesta att fortgå som vanligt. Det är inte Trumps hamburgare eller Bolsonaros biff som är i fara.

I utställningens sista rum finns en mycket liten, laboratorieliknande sci-fi-restaurang. Efter att ha fyllt i ett digitalt formulär med frågor om framtidens livsmedelsförsörjning, serveras jag ett snack byggt av korresponderande ingredienser. Vilda svampar, ett zucchinichips och en puré på fula zero waste-tomater.

Det är riktigt äckligt. Men om vi inte snart är redo att avstå från sju dagar i veckan-kött och jordgubbar i januari, finns det en risk att detta är den kulinariska nivå vi har att se fram emot.

KONST

FOOD: BIGGER THAN THE PLATE

Victoria and Albert Museum, London

Till 20/10

Sara Berg är kritiker och medarbetare på Expressens kultursida.

 

LÄS MER – Lars-Erik Hjertström-Lappalainen: Sara-Vide Ericsons målingar är storartade

LÄS MER – Dan Hallemar: Därför bråkar stockholmarna om kebab och dyra bilar

Nya pontologin ”Berör och förstör” ska väcka ungas läslust. Möt redaktörerna Kristofer Folkhammar och Athena Farrokhzad.