Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldsamma vittnesmål under den röda himlen

Ur Roxy Farhats videoverk.
Foto: HENDRIK ZEITLER / HENDRIK ZEITLER
Sara-Vide Ericson, "The Lab", 2020.
Foto: Sara-Vide Ericson / Göteborgs konsthall

Johan Stenström ser utställningen ”Vår himmel röd” på Göteborgs konsthall.

RECENSION. Titeln ”Vår himmel röd”, som höstens utställning på Göteborgs konsthall bär, är en anspelning på hur man till sjöss sägs kunna förutspå den kommande dagens väderförhållanden. Är himlen röd på kvällen spås gott väder. Är himlen i stället röd på morgonen kommer det att blåsa upp till storm. Titeln blir en symbol för våld i nära relationer, där offret ständigt måste vara på sin vakt och navigera genom växlande sinnesstämningar och hot om övergrepp. 

Fem kvinnliga konstnärer medverkar, och det första man möts av är Moa Israelssons verk ”Go gone”. Lodrätt från taket hänger objekt som liknar en slags kokonger eller sovsäckar. Stående mitt bland dem kan man föreställa sig att de utgjort skydd mot någonting. Själva händelsen är ett minne blott, kvar finns bara dessa lämningar. Det är ett vittnesmål som viskar sin historia, man får gå nära för att höra. 

Stämningen är återhållet hotfull.

På väggarna i samma rum hänger Sara-Vide Ericsons målningar. De står i klar kontrast till Israelssons abstrakta objekt. Här möts betraktaren av ansikten, rum och igenkännbara föremål gestaltade med en skarp realism. I ”Silent witness” syns en allmogeinteriör med verktyg hängande på väggarna, ett skåp med stängda dörrar och en liten byrå utan handtag. Stämningen är återhållet hotfull, långt från Carl Larssons familjeidyll. Varje objekt är mättat med tolkningsmöjligheter.

Längst in i utställningen visas Roxy Farhats musikvideo till artisten Zhalas låt ”I’m in love”. Kameran panorerar längs med ett led av kvinnor som flätar varandras hår. Tillsammans utgör kvinnorna en kedja av gemenskap där man vägrar glömma den enskilda länkens vittnesmål och historia. Videon binder på ett utmärkt sätt ihop flera av utställningens övergripande teman. Även Gabrielle Goliaths installation och Joanna Piotrowskas svartvita fotografier bidrar till att skapa en lysande helhet. Av Johan Stenström

Johan Stenström är författare och konstkritiker.KONST

VÅR HIMMEL RÖD

Sara-Vide Ericson, Roxy Farhat, Gabrielle Goliath, Moa Israelsson, Joanna Piotrowska

Göteborgs konsthall

Till 10/1 2021
Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=73816&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.