Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Underjordingar

Kan något vara egendomligare än att åka ner i en underjordisk reaktorhall en blomdoftande försommarkväll?

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MUSIK/KONST

Through and Through

Jacob Mühlrad

Andreas Emenius

KTH:s reaktorhall

Stockholm, 5-7/6

Det skulle i så fall vara att möta den allkonst-konsert som bjuds i den avdankade reaktorhallen på Kungliga Tekniska Högskolans campus i Stockholm. Industrihissen tar 80 sekunder på sig att nå ner, och redan där får man sällskap med en av de figuranter som ingår i den performance som bjuds.

Andreas Emenius platsspecifika konst omsluter musik av Jacob Mühlrad, men det blir genast tydligt att det är svårt att utmana reaktorhallen visuellt. Denna lugubra krypta med sina omgivande kontrollrum och höga tunnvalv kröker sig över en djup grop i berget, där fordom reaktorn själv stod. Vilka bilder kan mäta sig med denna hotfulla verklighets- och symbolbild?

Jacob Mühlrad är en stjärna i brant stigande med flera stora verk bakom sig, som körverket Thought and thought.

 

I den här uruppförda Through and Through möts slagverk, vatten, cello och violin i ett långt crescendo från nästan intet över tätare ljudmyller till stor klang. Mülhrads komposition Avici har en ännu elegantare dramatik och går ut med gong-gong till två kontrabasar i dialog. Tillsammans bildar ljudet fond för det lilla dansstycket, koreografi Joakim Stephenson, som Jeanette Diaz-Barbosa gör stringent. Hennes svarta kostym gör henne till en svart sagofågel i intrikata kliv med referenser till dansarvet, om så från Afrika eller Svansjön.

Ännu ett äventyr för öronen är Monolog av Isan Yun framförd på fagott av Fredrik Ekdahl. Hur mycket luft finns i en människa? Hur mycket djup, kviller och himmelshöjd i en fagott? Hissresan upp och steget ut till gatans yppiga rhododendron känns minst lika hisnande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!