Den lilla fontänen på Swedenborgsgatan i Stockholm har snabbt blivit populär. Foto: MAGNUS THIERFELDER
Den lilla fontänen på Swedenborgsgatan i Stockholm har snabbt blivit populär. Foto: MAGNUS THIERFELDER

Trottoarfontänen är ett stort litet konstverk

Publicerad

Den lilla fontänen är så liten att den mest liknar en läcka. Peter Cornell jublar över ny gatukonst.

På trottoaren utanför Konstfrämjandets kontor på Swedenborgsgatan i Stockholm står nu en blyg fontän inklämd mellan ett par gatstenar, en vattenstråle som sprutar en liten båge och sprider mörka fuktfläckar som liknar kartbilder. 

”Fountain” är ett offentligt konstverk av Magnus Thierfelder, bara cirka fem centimeter hög men på grund av det oväntade sammanhanget blir den lika synlig som en pompös fontän. Människor samlas nyfiket runt den och börjar prata.

 

LÄS MER – Peter Cornell: Diskmaskiner och soptunnor får sexuellt liv 

 

Om vad? Kanske inte om fontänens namne av Marcel Duchamp men om allt annat, för den minimala strålen är så rik på associationer.

Mannekin pis

En variant av Bryssels "Mannekin pis" i Stockholm? Eller om läckor, den smygande läckan i ett trasigt rör i trossbotten i sommarhuset, lika ödesdiger som ett till synes obetydligt medicinskt symptom.

Men är inte läckan förtalad? Den är ju trots allt en sanningssägare. Strålen rinner oförtrutet utan att låta sig hejdas eller täppas till: titta här, jag har något att berätta. 

 

LÄS MER – Peter Cornell: Låt en muslim lära dig om Jesus

 

Som Wikileaks bryter den rebelliskt mot lagar och förordningar för att uppenbara det dolda. Och kanske är konsten själv ett slags läcka i samhället…

Surdegsbageri

Eller är fontänen på gatan en urgammal helig källa som plötsligt sprungit upp mitt i det profana Hipsterland? Bara gatuadressen verkar vara ett talande tecken: Swedenborg reclaimar sin gata. Och lokalbefolkningen begrundar den gåtfulla källan från gatuserveringen på stadens högst rankade surdegsbageri tvärsöver gatan.

Att göra vardagens osynliga synligt har varit en nästan uttjatad strategi i de senaste årens konst. Men Magnus Thierfelder lyckas göra det med en alldeles frisk och avväpnande spiritualitet – ett kongenialt sätt att fira Konstfrämjandets 70-årsjubileum.

 

 

 

KONST

MAGNUS THIERFELDER

Fountain

Swedenborgsgatan, Stockholm

 

 

Peter Cornell är hedersledamot i Konstakademien och medarbetare på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag