Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Transpersonen är Guds gåva till mänskligheten

Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: ROBERT PARANIAK

Trots den intensiva debatten om transpersoners rättigheter är transkroppar ovanliga i den samtida konsten.

Elisabeth Ohlson Wallin omtolkar nu därför skapelseberättelsen i sin kommande utställning "Id:trans".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | KÖNSIDENTITET. Det är nu när transpersoner äntligen börjar få flyt i vissa av de självklara rättigheterna som det börjar gnissla i det feministiska maskineriet. Den livliga kulturdebatten de senaste veckorna har varit delvis förståelig, men delvis också chockerande. Vi som lever i HBTQ-världen, och är en del av den, har svårt att greppa att det finns feministiska kvinnor som tycks se transkvinnan som ett hot eller inte tar henne på allvar.

Det är inte särskilt längesedan som kvinnohuset i Stockholm portade transkvinnorna från att komma in. Tack och lov är det historia. Samtidigt mördas det varje år flera hundra transpersoner världen över. Det finns uppenbarligen mycket kvar att göra.

Samhället är fortfarande riggat för det heterosexuella och "normala" livet, som ger ett slags gräddfil. Lagar, rättigheter, status och kultur, kommer "gratis".

Transpersoner och homosexuella har tvärtom alltid tvingats ifrågasätta normen och fundera över vår identitet för att kunna stå ut, ja, överleva.

 

LÄS MER - Ebba Witt-Brattström: Är det feminism att avskaffa kvinnan? 

Butchflatan på väg bort

En av mina forskarvänner sa nyligen lite skämtsamt: "Det enda som är tråkigt nuförtiden är att butchflatan håller på att försvinna, för nästan alla korrigerar sitt kön."

Då slog det mig. Jag har sett så många "lesbiska" under mitt liv som fullständigt gått ner sig i psykisk ohälsa. Många av dem var och är naturligtvis inte lesbiska utan transmän.

Även om transpersoners ställning i det svenska samhället har förbättrats, ser vi inte deras kroppar gestaltade i konsten särskilt ofta. Det är därför som jag har gjort denna bild, som tillhör min nya utställning "Id:trans".

Ny tolkning av skapelseberättelsen. Bilden är beskuren. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

LÄS MER – Martina Montelius: Jag betackar mig för ditt systerskap, Ebba! 

Michelangelos tolkning

Jag har parafraserat Michelangelos berömda tolkning av skapelseberättelsen som han målade i Sixtinska kapellets tak och gjort om den till transpersonens egen skapelsebild. Kanske är transpersonen Guds gåva till mänskligheten? Det är åtminstone dess utmaning av synen på könet som bidrar till att vi alla kan leva våra liv som vi känner oss.

 

Av Elisabeth Ohlson Wallin

Elisabeth Ohlson Wallin är fotograf. Hennes nya utställning "Id:trans – från kung Kristina till i dag" utgörs av ett 60-tal bilder, videoinstallationer och intervjuer. Den öppnar den 10 mars på Dalarnas museum.

 

FAKTA/Elisabeth Ohlson Wallin

Elisabeth Ohlson Wallin är en av Sveriges mest namnkunniga fotografer. Hon arbetar både med konstprojekt och dokumentärt porträttfotografi.

1988 väckte utställningen "Ecce Homo", som tolkade bibliska scener ur ett HBTQ-perspektiv, debatt och kontrovers världen över. Dåvarande påven ställde in den svenska ärkebiskopens audiens i Vatikanen.

2010 tvekade Världskulturmuseet att visa den planerade utställningen "Jerusalem", med till exempel en bild på två nakna män som kysser varandra, efter att religiösa företrädare bjudits in för att inspektera innehållet. Museet ändrade sig efter kritiken.

2013 PO-anmälde drottning Silvia flera tidningar som publicerat Ohlson Wallins satirmontage med drottningen då hon skurade på ett hakkors under en matta. 

Ohlson Wallin har ofta tagit strid, bland annat i artiklar på Expressens kultursida, för den konstnärliga yttrandefriheten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!