Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: ROBERT PARANIAK
Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: ROBERT PARANIAK

Transpersonen är Guds gåva till mänskligheten

Publicerad

Trots den intensiva debatten om transpersoners rättigheter är transkroppar ovanliga i den samtida konsten.

Elisabeth Ohlson Wallin omtolkar nu därför skapelseberättelsen i sin kommande utställning "Id:trans".

KULTURDEBATT | KÖNSIDENTITET. Det är nu när transpersoner äntligen börjar få flyt i vissa av de självklara rättigheterna som det börjar gnissla i det feministiska maskineriet. Den livliga kulturdebatten de senaste veckorna har varit delvis förståelig, men delvis också chockerande. Vi som lever i HBTQ-världen, och är en del av den, har svårt att greppa att det finns feministiska kvinnor som tycks se transkvinnan som ett hot eller inte tar henne på allvar.

Det är inte särskilt längesedan som kvinnohuset i Stockholm portade transkvinnorna från att komma in. Tack och lov är det historia. Samtidigt mördas det varje år flera hundra transpersoner världen över. Det finns uppenbarligen mycket kvar att göra.

Samhället är fortfarande riggat för det heterosexuella och "normala" livet, som ger ett slags gräddfil. Lagar, rättigheter, status och kultur, kommer "gratis".

Transpersoner och homosexuella har tvärtom alltid tvingats ifrågasätta normen och fundera över vår identitet för att kunna stå ut, ja, överleva.

 

LÄS MER - Ebba Witt-Brattström: Är det feminism att avskaffa kvinnan? 

Butchflatan på väg bort

En av mina forskarvänner sa nyligen lite skämtsamt: "Det enda som är tråkigt nuförtiden är att butchflatan håller på att försvinna, för nästan alla korrigerar sitt kön."

Då slog det mig. Jag har sett så många "lesbiska" under mitt liv som fullständigt gått ner sig i psykisk ohälsa. Många av dem var och är naturligtvis inte lesbiska utan transmän.

Även om transpersoners ställning i det svenska samhället har förbättrats, ser vi inte deras kroppar gestaltade i konsten särskilt ofta. Det är därför som jag har gjort denna bild, som tillhör min nya utställning "Id:trans".

Ny tolkning av skapelseberättelsen. Bilden är beskuren.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

LÄS MER – Martina Montelius: Jag betackar mig för ditt systerskap, Ebba! 

Michelangelos tolkning

Jag har parafraserat Michelangelos berömda tolkning av skapelseberättelsen som han målade i Sixtinska kapellets tak och gjort om den till transpersonens egen skapelsebild. Kanske är transpersonen Guds gåva till mänskligheten? Det är åtminstone dess utmaning av synen på könet som bidrar till att vi alla kan leva våra liv som vi känner oss.

 

Av Elisabeth Ohlson Wallin

Elisabeth Ohlson Wallin är fotograf. Hennes nya utställning "Id:trans – från kung Kristina till i dag" utgörs av ett 60-tal bilder, videoinstallationer och intervjuer. Den öppnar den 10 mars på Dalarnas museum.

 

FAKTA/Elisabeth Ohlson Wallin

Elisabeth Ohlson Wallin är en av Sveriges mest namnkunniga fotografer. Hon arbetar både med konstprojekt och dokumentärt porträttfotografi.

1988 väckte utställningen "Ecce Homo", som tolkade bibliska scener ur ett HBTQ-perspektiv, debatt och kontrovers världen över. Dåvarande påven ställde in den svenska ärkebiskopens audiens i Vatikanen.

2010 tvekade Världskulturmuseet att visa den planerade utställningen "Jerusalem", med till exempel en bild på två nakna män som kysser varandra, efter att religiösa företrädare bjudits in för att inspektera innehållet. Museet ändrade sig efter kritiken.

2013 PO-anmälde drottning Silvia flera tidningar som publicerat Ohlson Wallins satirmontage med drottningen då hon skurade på ett hakkors under en matta. 

Ohlson Wallin har ofta tagit strid, bland annat i artiklar på Expressens kultursida, för den konstnärliga yttrandefriheten.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag