Konstverk från nya utställningen Id:trans. Foto: / ELISABETH OHLSON WALLINKonstverk från nya utställningen Id:trans. Foto: / ELISABETH OHLSON WALLIN
Konstverk från nya utställningen Id:trans.  Foto: / ELISABETH OHLSON WALLIN
nya utställningen utställning ID:trans Foto: / ELISABETH OHLSON WALLINnya utställningen utställning ID:trans Foto: / ELISABETH OHLSON WALLIN
nya utställningen utställning ID:trans Foto: / ELISABETH OHLSON WALLIN
nya utställningen utställning ID:trans Foto: / ELISABETH OHLSON WALLINnya utställningen utställning ID:trans Foto: / ELISABETH OHLSON WALLIN
nya utställningen utställning ID:trans Foto: / ELISABETH OHLSON WALLIN
Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGKonstnären Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Konstkritiker Valerie Kyeyune Backström. Foto: OLLE SPORRONGKonstkritiker Valerie Kyeyune Backström. Foto: OLLE SPORRONG
Konstkritiker Valerie Kyeyune Backström. Foto: OLLE SPORRONG

Tiden har hunnit ikapp Elisabeth Ohlson Wallin

Publicerad

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallins nya projekt utgår enbart från transpersoner.

Valerie Kyeyune Backström ser en viktig, men stagnerad, utställning.

RECENSION | KONST. En utställning kan vara viktig. Livsviktig, till och med. När "Id:trans" slår upp dörrarna på Dalarnas museum är det som första fotoutställningen i Sverige, mig veterligen, som utgår enbart från transpersoner på detta storslagna vis. Och detta i en tid där transpersoners själva existensberättigande anses utgöra en pikant sak för kultursidesfeminister att ifrågasätta.

"Id:trans" fyller flera salar, det är närmare 80 porträtt, både enkelt avskalade i svartvitt, i barocka guldramar med måleriskt filter, samt lite videoverk. Ett rum ägnas åt den typen av bibliska motiv som först gjorde Elisabeth Ohlson Wallin så känd med "Ecce Homo" för 20 år sedan.

Men bara för att en utställning är viktig blir den inte automatiskt bra.

Transpersoners historia

Kanske är en del att det är svårt att förstå målet. Vill man berätta om transpersoners historia, ta tillbaka historieskrivningen som så effektivt raderat ens existens? Varför är då exemplen så få och så uppenbara, varför stannar man vid Stonewallupproret och drottning Kristina?

Skapelsen, där Ohlson Wallin parafraserar Michelangelos fresk, ett förkroppsligande av hennes citat att "transpersoner är Guds gåva till mänskligheten" är, överdriven välmening till trots, ett rysligt konstverk. Som Gud och änglar svävar fyra avklädda människor i en gigantisk livmoder slarvigt konstruerad av några av photoshoppade granatäpplen, där förstorade reklamhallon vajar som svullna äggstockar på himlavalvet. Det är inte tillräckligt galet för att bli kitschigt kul, inte tillräckligt välarbetat för ett bli en hyllning eller ens intressant. Det är bara slappt.

Kittlande nakenhet

Nakenheten är återkommande i utställningen. Det är förstås kittlande för en fotografblick, liksom det är för det utomstående majoritetssamhället att fascineras över transpersoners könsorgan, och den underliggande andemeningen när man läser bilderna. Men man har större förväntningar på konstnärer som sägs vilja utmana fördomar, där väl även bildtraditioner borde ingå, att fundera över detta val.

Men utställningens största problem är inte det politiska. Det går utmärkt att göra ljuv konst utan att för den skull vara progressiv eller korrekt. Problemet är att det är så slarvigt. Det är så övertydligt. 

Kehinde Wileys precision

När den presidentporträtt-aktuella Kehinde Wiley leker med hovmåleriets form, så gör han det dels med en absolut teknisk precision och kännedom om historien, dels genom att hela tiden utmana och lägga in något nytt. När svarta män, i baggy jeans och keps, poserar som Napoleon på häst eller mjuka på divaner, upphöjs de, deras mänsklighet blir plötsligt nobel. Kort sagt: det händer något. Saker förskjuts. När Ohlson Wallin klär sina modeller i kasack och krås blir det inte subversivt, det blir en maskerad. 

I rummet med de bibliska motiven blir det smärtsamt uppenbart. Medan det hänt saker i konstvärlden, och i världen, de senaste två decennierna har tiden här stagnerat. Det finns ingen subtilitet, ingen mångtydighet, ingen poesi. Det som tidigare kanske var kittlande eller provocerande är nu bara banalt. Tiden har hunnit ikapp. Det här håller inte.

 

Valerie Kyeyune Backström är litteratur-och konstkritiker på Expressens kultursida. Läs fler texter av henne här.

 

KONST

ELISABETH OHLSON WALLIN

Id:trans

Dalarnas Museum, Falun

Till 13/5

 

LÄS MER: Elisabeth Ohlson Wallin: Transpersonen är Guds gåva till mänskligheten 

 

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om feminismen efter metoo med Kajsa Ekis Ekman och Anna Hellgren. Kultur-Expressen finns även som podcast.

Relaterade ämnen
Valerie Kyeyune Backström
Valerie Kyeyune Backström
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag