Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ta inte flaggan på för stort allvar

Mattias Norströms konstverk "Du gamla, du fria".
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Vilks.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Lars Vilks recenserar det omtalade konstverket "Du gamla, du fria" på Sergels torg.

Det måste hända något men det får inte bli fel. Ungefär så är det med svensk kulturpolitik. När konstnären Mattias Norströms "Du gamla, du fria", som tidigare också ställts ut i Vasaparken i Göteborg, reser sitt böjda behag på Sergels torg kan man vara säker på att det är "rätt". 

Arrangören Kulturhuset i Stockholm har sina certifierade värdegrunder och det är ofrånkomligt att den svenska flaggan i denna skepnad siktar på ett politiskt älsklingsobjekt, det nationella. 

En provokation förstås med en given målgrupp, de så kallade Sverigevännerna. Budskapet har gått fram, vilket lätt kan avläsas i diverse diskussioner på forum som Facebook, där indignationen väller fram. 


LÄS MER - Lars Vilks: Samtidskonsten är oförarglig 

Ett måste i samtidskonsten

En och annan anstränger sig att försöka vända skutan till att betyda ett Sverige i politiskt förfall men det hjälper inte stort, något sådant utrymme medger inte kulturinstitutionerna. Någon enstaka politiker (KD:s Erik Slottner) har inte kunnat motstå frestelsen att tala om konstverket som “osmakligt”, men det hör till undantagen.

Ett sådant verk, med minimal diskurs (komplex teoretisk underbyggnad är ett måste i samtidskonsten) och enkelspårig tolkning, har sin begränsning och särskilt när det tilldelas ett så magnifikt utrymme. Man kan förstå att Kulturhuset vill ha uppmärksamhet, men risken är att man bara hamnar i det spekulativa. Självklart tillbakavisas detta. 


LÄS MER - Lars Vilks: Jag kommer aldrig att flytta hem igen 

Debattchef Johan Wirfält

Kulturhusets debattchef Johan Wirfält säger till Sveriges Radio: “Det finns garanterat någon som tänker att vi bara gör det här i spekulativt syfte. Vi gör inte det. Jag kanske är naiv men jag tror att det här faktiskt kan leda till en bra, spännande och konstruktiv diskussion".

Det är inte nödvändigt att se på det här med alltför stort allvar. Norström har gjort en kul grej som passar in i en samlingsutställning med diverse uttryck. Problemet kommer när detta verk ensamt ska bära upp en ingående debatt “om flaggan som symbol och konstens roll i samhället”, som Kulturhuset önskar.Lars Vilks

kulturen@expressen.se 


Lars Vilks är konstnär, konstkritiker och fil.dr i konstvetenskap.


KONST

MATTIAS NORSTRÖM

"Du gamla, du fria"
Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg, Stockholm
29 aug – 12 sep

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.