Mattias Norströms konstverk "Du gamla, du fria". Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNMattias Norströms konstverk "Du gamla, du fria". Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mattias Norströms konstverk "Du gamla, du fria". Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Vilks. Foto: TOMAS LEPRINCELars Vilks. Foto: TOMAS LEPRINCE
Lars Vilks. Foto: TOMAS LEPRINCE

Ta inte flaggan på för stort allvar

Publicerad

Lars Vilks recenserar det omtalade konstverket "Du gamla, du fria" på Sergels torg.

Det måste hända något men det får inte bli fel. Ungefär så är det med svensk kulturpolitik. När konstnären Mattias Norströms "Du gamla, du fria", som tidigare också ställts ut i Vasaparken i Göteborg, reser sitt böjda behag på Sergels torg kan man vara säker på att det är "rätt". 

Arrangören Kulturhuset i Stockholm har sina certifierade värdegrunder och det är ofrånkomligt att den svenska flaggan i denna skepnad siktar på ett politiskt älsklingsobjekt, det nationella. 

En provokation förstås med en given målgrupp, de så kallade Sverigevännerna. Budskapet har gått fram, vilket lätt kan avläsas i diverse diskussioner på forum som Facebook, där indignationen väller fram. 

 

LÄS MER - Lars Vilks: Samtidskonsten är oförarglig 

Ett måste i samtidskonsten

En och annan anstränger sig att försöka vända skutan till att betyda ett Sverige i politiskt förfall men det hjälper inte stort, något sådant utrymme medger inte kulturinstitutionerna. Någon enstaka politiker (KD:s Erik Slottner) har inte kunnat motstå frestelsen att tala om konstverket som “osmakligt”, men det hör till undantagen.

Ett sådant verk, med minimal diskurs (komplex teoretisk underbyggnad är ett måste i samtidskonsten) och enkelspårig tolkning, har sin begränsning och särskilt när det tilldelas ett så magnifikt utrymme. Man kan förstå att Kulturhuset vill ha uppmärksamhet, men risken är att man bara hamnar i det spekulativa. Självklart tillbakavisas detta. 

 

LÄS MER - Lars Vilks: Jag kommer aldrig att flytta hem igen 

Debattchef Johan Wirfält

Kulturhusets debattchef Johan Wirfält säger till Sveriges Radio: “Det finns garanterat någon som tänker att vi bara gör det här i spekulativt syfte. Vi gör inte det. Jag kanske är naiv men jag tror att det här faktiskt kan leda till en bra, spännande och konstruktiv diskussion".

Det är inte nödvändigt att se på det här med alltför stort allvar. Norström har gjort en kul grej som passar in i en samlingsutställning med diverse uttryck. Problemet kommer när detta verk ensamt ska bära upp en ingående debatt “om flaggan som symbol och konstens roll i samhället”, som Kulturhuset önskar.

 

 

Lars Vilks

kulturen@expressen.se 

 

Lars Vilks är konstnär, konstkritiker och fil.dr i konstvetenskap.

 

KONST

MATTIAS NORSTRÖM

"Du gamla, du fria"
Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg, Stockholm
29 aug – 12 sep

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag