Kulturhuset Stadsteatern ställer ut konstnären Mattias Norströms omtalade konstverk "Du gamla, du fria" på Sergels torg. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNKulturhuset Stadsteatern ställer ut konstnären Mattias Norströms omtalade konstverk "Du gamla, du fria" på Sergels torg. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kulturhuset Stadsteatern ställer ut konstnären Mattias Norströms omtalade konstverk "Du gamla, du fria" på Sergels torg. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA HÅLLAMSFoto: ANNA HÅLLAMS
 Foto: ANNA HÅLLAMS
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENSverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Sverigedemokraterna kan lika väl applådera

Publicerad

Peter Cornell ser en fatal mångtydighet i flaggstången på Sergels torg.

Ibland måste politisk konst vara mångtydig för att återge ett spektrum av komplikationer. Så är knappast fallet med Mattias Norströms flaggstång på Sergels torg. Här blir mångtydigheten mer fatal.  

Kanske var flaggstången tänkt som en drift med nationalstaten och nationella symboler. Men kunde den inte lika gärna vara producerad i Sverigedemokraternas, Sverigevännernas och patrioternas led? Uttrycker den inte just den samhällssyn som de grupperna länge har predikat: att svenskheten hotas, trycks tillbaka och tvingas vika ned sig? Att allt färre vågar stå upp för en svensk identitet. 

 

LÄS MER – Lars Vilks: Ta inte flaggan på för stort allvar 

 

Det är därför fullt möjligt att de nu applåderar konstnären som en broder och hans verk som ett ord i rättan tid, en förtvivlad varning, så förnämligt placerad mitt på Sergels torg. En bild av “det svenska tillståndet” för att citera den norska integrationsministern. Kanske inte riktigt vad Kulturhuset hade tänkt sig. Mångtydighet är en svår balanskonst.

 

LÄS MER: Är den slaknade flaggstången ett plagiat?

 

Peter Cornell är hedersledamot i Konstakademien och medarbetare på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag