Supermarket 2010: Kulturhuset

Publicerad
Uppdaterad
Agneta Klingspor går på Supermarket på Kulturhuset men saknar ett konstnärligt ilsket avantgarde.
De 67 konstnärsdrivna gallerierna på Supermarket bågnar av teckningar, videos, realistiska målningar, kakpyramider och samtal.
En gigantisk mötesplats.
Jag ska nu göra en orättvis betraktelse och ta på mig mina politiska glasögon. Och inte skriva om den mer ”opolitiska ” konsten, som kan vara mycket skön, till exempel Fiber Arts rum eller Nino Stroheckers foton.
Katalogens förord frontar mot Market, mässan för de kommersiella galleristerna:
”Market ville vara en mässa i tiden med Alliansens nyvunna marknadsliberala arbetarpolitik /…/ och till hösten skulle de rika bli rikare och de fattiga skulle få några hundralappar mer att konsumera.”
Då så. Ett riktigt förbannat skrik hade jag velat se. Ett konstnärligt ilsket avantgarde. Men det kräver större styrning, som Supermarket kanske inte vill.
Men här är några som kört ner foten i samtiden och världen: Fit, Berlin, Cirkulations-centralen Malmö, Tegen 2, Stockholm, Caravansarai, Istanbul, Motherland, Kiev, Biro, Belgrad. För att inte tala om den elakt fiktiva intervjun med Göran Hägglund hos Nationalgalleriet.
Fit tar hand om övergivna bensinstationer i världen. Med folk på platsen rustar de upp och husen förvandlas till ett tankställe för mänsklig energi. Ett annat bygge sker på Tegen 2, israeliska bosättningar på ockuperad mark.
Och finns inga byggen, så finns hemlöshet. Paul van den Houts Home på Cirkulationscentralen visar kläggiga figurer med slafsig flagga, i tunna och med megafon. Som hittade under en bro. Eller hos Caravansarai: hjälpmat från Turkiet till svenska uteliggare. Skrikblanka plastpåsar på illrödorange vägg.
Så går foten ner i Ukraina och illegala arbetare reas ut på Motherland. De serverar frukost på sängen. Köp fort innan de tar slut.
Agneta Klingspor
Agneta Klingspor
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag