Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stranden drar deras inre mot en punkt nära intet

Pontus Raud, "Tänker på allt som ska göras" (2018).
Peter Cornell.
Foto: YLWA YNGVESSON

Peter Cornell ser en kroppslig utställning på Konstakademien.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KONST. Sex år i rad reste jag en sommarvecka med min son till samma italienska badort bara för att simma och ligga på en strand. Det anses ibland andefattigt. Men i en Medelhavskultur är det en naturlig del av livet (tänk Picasso eller Françoise Sagan): den lättjefulla samvaron med andra kroppar på gränsen till ett oändligt hav där livet en gång uppstod, en kroppslig sinnlighet som rimmar illa med en intellektuell nordisk puritanism. 

På Konstakademien visar Pontus Raud en serie små målningar av människor som ligger utsträckta, ensamma, blickstilla och nästan nakna i solen på en strand mellan ”death and his brother sleep.” Raud fångar ett säreget tillstånd av denna både inre och yttre gravitation. Platt mot marken dras deras fysiska tyngd mot jordens centrum – och i deras inre mot en punkt nära intet. Allt är reducerat till en ren, animalisk existens.

Pontus Raud arbetar i en saklig målerisk figuration som jag förknippar med en brittisk tradition. Serien bildar en hel typologi av olika kroppar och positioner på en strandremsa under en skön och farlig sol, mellan välbefinnande och den stora sömnen. 


Peter Cornell är författare och medarbetare på Expressens kultursidor. Lunch med Montelius: ”Gröna Lund”

https://embed.radioplay.io?id=91477&country_iso=se

Så blir journalistik terapi, så riggas ”Gift vid första äktenskapet” och så gick det till när Gunilla intervjuade Lasse Berghagen. Dessutom: en inbjudan till Ninna Prage.

Expressens matiga kulturpodd med Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och redaktör Gunilla Brodrej.