Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Som att kliva in i ett blodomlopps mikrokosmos

Chiharu Shiota, Becoming Painting, 1994 © Chiharu Shiota
Foto: Foto från en performance på ANU School of Art, Canberra, Australien.
Installationsbild nedre etage "The Distance" av Chiharu Shiota
Foto: Hossein Sehatlou/Göteborgs konstmuseum
Ur installationer av Chiharu Shiotas.
Foto: Hossein Sehatlou/Göteborgs konstmuseum

Japanska Chiharu Shiotas installationer välver sig över rummen.

Johannes Björk ser sommarens utställning på Göteborgs konstmuseum.

KONST | RECENSION. En oöverskådlig, tät röd väv böljar och välver sig över den nedre av Göteborgs konstmuseums tre terrasser. Dess fästpunkter är svåra att lokalisera och flätverket i japanskan Chiharu Shiotas "The Distance", som har gett namn åt museets sommarutställning, tycks stundtals upplösas i en djupt röd dimma som snärjer in sig i ett tjog med stolar. 

Blodoloppets mikrokosmos

Om dessa håller väven på plats eller tvärtom är på väg att lyfta med densamma tycks för en sekund omöjligt att avgöra. Och kring dem löper en organiskt välvd gångtunnel som frammanar känslan av att befinna sig i såväl ett blodomlopps mikrokosmos som ett imaginärt fosforescerande makrokosmos.


LÄS MER – Julia Peirones "Girls, girls, girls" på Göteborgs konstmuseum 


Detta spel med motsatser – mellan det lilla och det stora, det sköra och det sublima – återkommer med konkret precision i "Where Are We Going?", där vita trådar faller från båtrelingar och bildar skrov utan köl. Tillsammans ställer de avgörande geoexistentiella frågor om förhållandet mellan plats och hem, mellan kroppslig närvaro och andlig avskildhet, en mellanvaro i vilken de dröjer lika självklart som svarslöst.

Sinnlig och symbolisk väv

Men det är ett dröjande som balanserar på en väldigt fin gräns. Å ena sidan skapar Shiotas storskaliga installationer en både sinnlig och symbolisk väv som överbrygger glappet mellan plats och hem, som poetiserar det välbekanta och härbärgerar det främmande. Å andra sidan – är de inte alltför förförande och estetiserade? Fångas de inte i den uppmärksamhetsekonomiska fälla där utställningars gestaltning formats av hur väl den lämpar sig för instagramflödet?

Nej, genom att knapphändigt men precist sätta in Shiotas konstnärskap i sitt historiska sammanhang navigerar utställningen runt dessa blindskär. Historiseringen vittnar om välgrundade konstnärliga och curatoriska avväganden, vilka får sommarens utställning på Göteborgs konstmuseum att lyfta.



Konst

CHIHARU SHIOTA

The Distance

Göteborgs konstmuseum

Till 30/9

AV JOHANNES BJÖRK

Johannes Björk är konstskribent.


LÄS MER – Gunilla Brodrej: Konsten att bli golvad av Marina Abramovic

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.