Per Stenborg / Galleri Futura

Publicerad
Uppdaterad
 Det gulvita kraniet av en kronhjort lyser mot en svart botten. Färgen har applicerats dröjande, njutningsfullt, improviserat men tveklöst. Ibland gör måleriet utvikningar och skolkar från motivet av ren lust.
   Per Stenborgs måleri verkar laddat med libido, en i grunden sexuell energi som kan ta sig många uttryck, till exempel i ett sätt att lägga på färgen, eller i konstnärens mytologier. Hos Stenborg är de ofta en smula macho: fängelseön Alcatraz, kvinnokroppar, äventyr och våldsam död. Freud beskrev libidon som i grunden manlig men närvarande också i det kvinnliga, kanske är det just i den syntesen den blir konstnärligt övertygande; det svårdefinierbara som skiljer en målares penseldrag från en annans, en trist fläck från en magisk.
Det libidinösa bor knappast i motivet, även om sexualiteten är ett vanligt tema hos Stenborg – särskilt i hans teckningar i Raymond Pettibons anda. Nej, det bor i sättet att hantera färgen, som hos några målare som jag tänker mig kan ha varit Per Stenborgs förebilder: Hopper, Håfström eller Mamma Andersson. Det finns, som sig bör, ännu en viss eklekticism i en debututställning som denna men utan tvivel en vital målerisk begåvning, så tydligt frilagd i kronhjortens kranium. 
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag