reza Hazares buddha. Foto: Anna Stina Rehnströmreza Hazares buddha. Foto: Anna Stina Rehnström
reza Hazares buddha. Foto: Anna Stina Rehnström
"Konsten att delta" på Konstnärshuset i Stockholm. Foto: Anna Stina Rehnström"Konsten att delta" på Konstnärshuset i Stockholm. Foto: Anna Stina Rehnström
"Konsten att delta" på Konstnärshuset i Stockholm. Foto: Anna Stina Rehnström

När konsten rycker in i välfärdens ställe

Publicerad

Konstnärer kritiserar samhällets institutioner - och grundar nya.

Frida Sandström frågar sig var gränsen mellan besökare och deltagare går i samtidskonsten.

Under hans tid i Sverige har buddhafiguren blivit allt viktigare för Reza Hazare. Den symboliserar lugn, men påminner också om de kulturminnen i Mes Aynak som går förlorade när den kinesiska gruvindustrin bryter koppar där.

 Harare är en av drygt 40 medverkande i Konstnärshusets sommarsatsning ”Konsten att delta”. Den är ännu ett exempel på en större tendens.

 

LÄS MER: Kommunal växtvärk i Malmös nya stadsdel 

 

Kritiserar samhället

Megautställningen Documenta i Aten och Kassel har handlat om att ”avlära” koloniala strukturer i Europa. I höst invigs den öppna ateljén Konstkupan i Malmö, initierad av Konstfrämjandet och med ett fokus på att samla asylsökande ungdomars estetiska uttryck.

Oavsett om det sker i form av arkiv, i produktionsledet eller genom de sociala konsekvenserna – i en global finansiell och social kris kritiserar konstnärer samhällets institutioner: Migrationsverk, skolsystem, arbetsförmedling. Ur en sprucken migrationspolitik växer alternativ i estetiken.

Ett exempel är den turkiske konstnären Ahmet Ögüts ”Silent University” – en akademi för migrerade akademiker vars kunskap inte ges utrymme i det nya landet. Sedan projektet presenterades på Tensta konsthall för några år sedan har en stockholmsvariant knoppats av i form av en gratis språk- och samhällsskola för intresserade. Och de är många, för till skillnad från det krav på personnummer som SFI och studieförbund ställer, släpper konsthallen in personer vars asylansökan ännu inte har behandlats.

Konst med socialt ansvar

När konsten kliver in som välfärdens ställföreträdare blir gränsen för vad som är etiskt legitimt att kalla konst allt luddigare. Den som drar denna gräns får ett inte bara estetiskt, utan också socialt ansvar. På samma vis ersätts begreppet ”besökare” med “deltagare”, och målgruppen definieras liksom i landsting och kommun efter befintliga sociala behov.

Frågan är hur långt det går att delta, utan att själv inverka konstnärligt. ”Konsten att delta” startades för att genom kontaktmannaskap få sverigeetablerade och utlandsfödda konstnärer att utbyta resurser och kontakter. Oavsett koncept sätts här den konstnärliga produktionen i fokus, inte det curatoriella projektets samvete och det sociala arbetets estetik. Så blir konsten att delta att inte vara med i någon annans projekt än sitt eget.

 

LÄS MER: Bengaler och urartade demonstrationer

 

KONST

KONSTEN ATT DELTA

Konstnärshuset, Stockholm

Till 20/8

Frida Sandström
Frida Sandström är kritiker och konstnär.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag