Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mammons marknad – som vinner på flytten

Största fyndet enligt Forsberg: Anneè Olofssons "Mourning".

Nils Forsberg ser konst värd att köpa lotter för

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Konst

Market Art

Liljevalchs konsthall

Stockholm

4-6 april

Det är Stockholm Art Week och även om huvudstaden inte riktigt drabbats av vattenfestivalkaos, så händer det en del. Det är föreläsningar och seminarier och cocktailmottagningar, och i kväll är det gallerinatt. Stockholm är inte London eller Köln, vilket känns, men att arrangörerna ändå framhärdar väcker beundran.

Dessutom har den nordiska konstmässan Market flyttat från februari till denna helg samtidigt som de bytt lokaler. Sedvanliga Konstakademien har Nationalmuseum hyrt in sig på under renoveringen så Market är på Liljevalchs i stället.

Vän av ordning kan undra om stadens kulturinstitutioner ska hyras ut till kommersiella verksamheter som Market (eller för den delen till den alternativa konstmässan Supermarket som huserar på Kulturhuset). Å andra sidan handlar det om populära kulturevenemang som bara pågår i några dagar.

Konsten vinner helt klart på flytten. Akademiens lokaler är slitna och tråkiga medan Liljevalchs har både rymd och vettig ljussättning. Det känns nästan inte som att gå på en mässa. En gallerist jag pratar med är mer orolig. Kommer köparna att hitta ut på Djurgården? Konstakademien på Fredsgatan kunde ju diverse konsulter, advokater, riskkapitalister och hedgefondförvaltare svänga in på under lunchen för att handla lite samtidskonst.

Det är en känslig marknad. De är inte så många, konstköparna i Sverige.

Om jag hade varit en av dem skulle jag ha tittat en extra gång på Trine Söndergaards Hammershöi-mättade interiörer hos Köpenhamnsgalleriet Martin Asbaek, på Richard Sollmans senaste tolkning av en klassisk Viola Gråsten-filt hos Galleri Flach och hos Cecilia Hillström gallery fått en vink om Lovisa Ringborgs kommande utställning.

Année Olofssons "Mourning" hos Andersson Sandström hade jag köpt rakt av.

I stället lämnar jag in en lottokupong och hoppas att någon finansanalytiker avstår från att åka ut på Market så att den finns kvar när jag blivit rik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!