Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Konsthallen är full av skurmoppar och tält

Peter Geschwind, installationsvy från utställningen ”After image”, 2023.
Foto: Jean-Baptiste Béranger
Foto: Ulf Sirborn

Bonniers konsthall visar Peter Geschwinds postuma utställning ”After image”.

Jesper Strömbäck Eklund drömmer sig bort till nittiotalets DIY-estetik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. I centrum för Peter Geschwinds postuma utställning ”After image” på Bonniers Konsthall står det egenmyntade begreppet ”verklighetsanimationer”. Konsthallen har överbelamrats med ett antal storskaliga installationer som byggts upp av billiga, vardagligt oglamourösa ting som används för att iscensätta enkla förlopp. Banalitet och humor råder. 

Det är en slags stop-motion i skala 1:1 där kapitalismens anonyma basvaror givits huvudrollen i ett pampigt gesamtkunstverk: skurmoppar, popcorn, klaffstolar, kopieringspapper, plastgranar, tält. Genom en mörklagd labyrint förflyttas besökaren mellan ett antal rum där dessa själlösa ting levandegörs i korta loopar som gestaltar deras väldokumenterade användningsområden. Geschwind ikläder sig tacksamt rollen som skenfager trollkarl där illusionen gång på gång avslöjas. Moppen skurar, bollen ploppar, droppen droppar, stolen fälls ihop. Det slamrar och lyser upp. Blink. Blink. Blink. Ett dörrpar öppnas. Popcorn poppas. 

Peter Geschwind, installationsvy från utställningen ”After image”, 2023.
Foto: Jean-Baptiste Béranger

Det är som att långsamt glida genom kärlekstunneln, fast för medelålders konstnärer som för ett ögonblick vill drömma sig bort till det goa nittiotalets DIY-estetik. Verkens filmiska kvalitéer framträder i dynamiken mellan ljud, ljus och dramaturgi som genomgående kastar oss mellan verklighet och illusion. Man skrattar och suckar och förundras på ett kärleksfullt vis – trollstaven är trasig men magin uppstår ändå.

Efter hans hastiga bortgång hösten 2021 är det de efterlevande som slutfört utställningen.

All denna lekfullhet, som utgör kärnan i Geschwinds bästa verk, övergår till sist i en lågmäld, vibrerande längtan. Efter hans hastiga bortgång hösten 2021 är det de efterlevande som slutfört utställningen. I försöket att förverkliga hans storslagna idéer har de (o)medvetet konstruerat en evighetsmaskin som bevarar hans frånvarande-närvarande geist. Svårigheten att avgöra vad som är Geschwind och vad som är minnet av Geschwind förblir utställningens olösliga smärtpunkt. 


KONST

Peter Geschwind

After image

Bonniers Konsthall, Stockholm

Till 2/4


Jesper Strömbäck Eklund är kulturskribent och läkarstuderande.