Ur Jenny Wiklunds utställning och Therese Bohman, konstkritiker på Expressen.Ur Jenny Wiklunds utställning och Therese Bohman, konstkritiker på Expressen.
Ur Jenny Wiklunds utställning och Therese Bohman, konstkritiker på Expressen.
Ur "Journal – Rekonstruktion av kropp och minne" Foto: Therese BohmanUr "Journal – Rekonstruktion av kropp och minne" Foto: Therese Bohman
Ur "Journal – Rekonstruktion av kropp och minne" Foto: Therese Bohman
Ur "Journal – Rekonstruktion av kropp och minne" Foto: Therese BohmanUr "Journal – Rekonstruktion av kropp och minne" Foto: Therese Bohman
Ur "Journal – Rekonstruktion av kropp och minne" Foto: Therese Bohman

Konst som får hjärtat att slå - hårt

Publicerad

Therese Bohman ser en ovanlig och klaustrofobisk utställning i KTH:s reaktorhall.

"Du betyr/ingenting/for hjertet/ditt", lyder en dikt av den norske poeten Tor Ulven. Det är ett grymt faktum: kroppen bryr sig liksom inte, den gör sin egen grej, oavsett vem som bor i den. Ibland är det en trösterik tanke, ibland är den bara ångestskapande.

För fjorton år sedan råkade Jenny Wiklund, doktorand i arkitektur på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, ut för en cykelolycka. Under en period tappade hon både minne och rumsuppfattning. Sedan dess har hon arbetat med att gestalta upplevelsen konstnärligt, vilket har lett till att hennes avhandlingsarbete tagit formen av en utställning om kroppen och minnet.

 

LÄS MER - Therese Bohman: Alla ska vara välkomna på biblioteket 

Reaktorhall på KTH

Djupt nere i underjorden, i den gamla reaktorhallen på KTH, har hon nu skapat ett kusligt och fascinerande universum av skulpturer och installationer. 

I olika delar av den magnifika hallen och dess omgivande små rum återfinns sjukhussängar och droppställningar, projektioner av röntgenbilder och ultraljud, känslan av väntrumsångest och den ofrånkomliga vetskapen om att det är i precis sådana här miljöer som skillnaden mellan liv och död ställs på sin spets. I bakgrunden ligger ljudet av en livsuppehållande maskin som låter som ansträngda andetag.

 

LÄS MER - Therese Bohman: Hon är Nordens bästa författare just nu

Dantes helvete

Det är en väldigt lyckad iscensättning av upplevelsen av att vara utlämnad till kroppens nycker, kongenial med den klaustrofobiska känsla som uppstår i den speciella miljön nere i reaktorhallen – som i sin tur för tankarna till den klassiska litteraturen: nedstigandet till dödsriket, Orfeus i underjorden, Dantes helvete. Alltsammans är mörkt och suggestivt, filmiskt, vackert och fruktansvärt obehagligt på samma gång. 

På väg upp mot dagsljuset igen klättrar jag fortare och fortare uppför de oändligt många betongtrapporna, svårt ansatt av klaustrofobi. 

Det är en mild septembereftermiddag när jag äntligen kommer ut i solen igen, mitt hjärta slår så hårt att jag nästan kan höra det. Älskade lilla hjärta.

 

Therese Bohman är konstkritiker på Expressens kultursida.

 

KONST

Jenny Wiklund

Journal – Rekonstruktion av kropp och minne

Reaktorhallen R1, KTH, Stockholm

Till 1/10 (stängt 29/9)

Relaterade ämnen
Therese Bohman
Therese Bohman
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag