Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunal växtvärk i Malmös nya stadsdel

TRÄDSKULPTUR. "Tree of 40 fruit" ska ympas till att bära 40 olika sorters stenfrukter.
Foto: Sam Van Aken
MATTA. Konstnären Åsa Maria Bengtssons verk "Edible carpet" är en flygande matta av sallad.
Foto: Åsa Maria Bengtsson
Konstverket "Cluster", ett ätligt skogsbryn, av Mary Mattingly och Malin Lobell.
Foto: Mary Mattingly och Malin Lobell

Konstprojektet "Agrikultura" ställer frågor om hur människor förhåller sig till naturen i Malmös nya stadsdel Hyllie.
Lars Vilks traskar runt bland trädskulpturerna och ser samtidskonsten i operationsläge på kommunal nivå.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Spänningsfältet i samtidskonsten finns mellan å ena sidan det politiskt angelägna och entydiga, å andra sidan gestaltningen och mångtydigheten. Eftersom konsten självklart ska vara global får man ta del av många politiska berättelser från många hörn av världen, och för att betraktaren ska kunna orientera sig krävs åtskillig information. Den står curatorn som organiserar allt för och därför blir varje recension primärt en recension av curatorns statement och dess relation till det utställda. 

Så har det sett ut under 2000-talet? En återkommande fråga är hur konsten ska berättigas. Ska den tjäna något nyttigt syfte?


LÄS MER – Lars Vilks: "Samtidskonsten är oförarglig" 

Malmös nya stadsdel Hyllie

Även på kommunal nivå kan man finna samtidskonsten i operationsläge. I Malmö pågår projektet "Agrikultura", lokaliserad till Hyllie där en ny stadsdel växer fram. Onekligen ett lämpligt område för ett konstprojekt.

Curatorer är Marek Walczak och Amanda McDonald Crowley från New York. Programförklaringen ställer som vanligt frågor och här gäller: ”Hur förhåller vi oss till skogen och jordbruket i dag? Hur kan vi förstärka vårt kulturella och känslomässiga band till naturen som vi har överutnyttjat? Hur kan vi återuppta vår avbrutna relation med naturen?” 

Stora frågor. Mer än 30 konstnärer från USA och Sverige deltar.

Karta och telefon

Arrangemanget följer ett väletablerat och vinnande koncept. Med karta (telefon) i hand vandrar man runt i landskapet mellan stationerna. De flesta installationer utgörs av planteringar, från hela fält med bovete till träd som ska ympas till att bli blandfruktbärande. Gestaltningen av växande installationer får sägas vara ett problem. På några platser finns skulpturer som är av mer traditionellt snitt men mest består Agrikultura av relationella och processbaserade projekt.

Man kan alltså undra över vad konsten ska komma fram till och hur konstnärerna ska kunna påverka världen utanför konstprojektet. Ett stycke från området ligger det stora köpcentret Emporia där det myllrar av människor, men dem har man svårt att intressera för konstens reflektionsrum. Trots all entusiasm och övertygelse som beledsagar sådana här projekt, tvingas man konstatera att konstens delaktighet förblir småskalig och subtil.


LÄS MER: "Jihad Jane" och Lars Vilks i nyskriven opera


KONST

Agrikultura

Hyllie, Malmö

till 27/8


Lars Vilks
Lars Vilks är konstnär och kritiker.