RECENSION. Hur länge lever minnet av en människa kvar efter hennes död? Själva livet försvinner förstås i samma stund som det sista andetaget, men fortfarande kan de som känt henne tala om henne. När den sista som träffat henne går bort innebär det ett mer definitivt avslut. I den japanska traditionen boro – som enklast kan översättas med ”trastextilier” – anas ytterligare ett svar, grundad i tillvarons mer materiella dimensioner.
Textilier var i det karga japanska landskapet en bristvara, både under den självvalda isoleringen under Edo-perioden (1603–1868) och efter, när textilhandeln successivt luckrades upp. I utställningen ”Boro – nödens konst” på Östasiatiska museet anas ett radikalt annorlunda sätt att förstå textiliers värde än vad dagens snabba konsumtionskultur erbjuder: Så länge en bit tyg är stor nog att omsluta en böna ska den bevaras. Därmed gick tygbitar i arv i generationer och de få klädesplagg en person ägde och bar var bokstavligt talat del av en brokig väv som sträckte sig långt tillbaka i tiden. Tydligast blir detta i bodoko- eller bodo-tygerna, lappade och lagade filtar, som breddes ut när en kvinna skulle föda och en ny generation välkomnas.

Boro-traditionen förknippas ofta med begreppet mottanai, enklast översatt som uppmaningen ”slösa inte!”. Det system som boro var en del av präglades av fattigdom, brist och nöd. I dag betraktar vi snarare de nötta och (oftast) indigofärgade, lappade kläderna som ett slags avancerat konsthantverk. Möjligen kan man på så vis också betrakta boro som ett inlägg i den annars trötta debatten om hållbarhet, återvinning och återbruk.
Utställningen, som rymmer cirka 100 föremål från slutet av 1800- och början av 1900-talet, består till största delen av en världsunik samling plagg, inlånade från Amuse Museum i Tokyo, vackert exponerade i montrar som inte tar fokus från objekten. Mode, gemenskap och svåra livsvillkor flätas här samman till en enhetlig och egensinnig berättelse.
MODE
Boro – nödens konst
Östasiatiska museet, Stockholm
Till 9/1 2022
Philip Warkander är fil doktor i modevetenskap och medarbetare på Expressens kultursida.
Lyssna på ”Lunch med Montelius”
https://embed.radioplay.io?id=81988&country_iso=seEn omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.